Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Raspoloženje ulagača u Njemačkoj na najnižoj razini u šest godina

Raspoloženje ulagača u Njemačkoj na najnižoj razini u šest godina

Povjerenje ulagača u Njemačkoj naglo je oslabilo u srpnju, potonuvši na najnižu razinu od kolovoza 2012. godine zbog naznaka eskalacije trgovinskih napetosti sa Sjedinjenim Državama, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instituta ZEW.

Indeks koji mjeri raspoloženje institucionalnih ulagača pao je u srpnju na minus 24,7 bodova, s lipanjskog minus 16,1 boda, pokazuje mjesečno istraživanje ekonomskog instituta ZEW.

Pad je prouzročio “prije svega strah od eskalacije međunarodnog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama”, tumači predsjednik instituta Achim Wambach.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je carine na uvoz čelika i aluminija, zaprijetivši nametima i na uvoz automobila iz Europe nakon što je Europska unija odgovorila carinama na američku robu.

Velike njemačke tvrtke pogađa i američki trgovinski rat protiv Kine, druga fronta Trumpove bitke za smanjenje američkih deficita, budući da njihovi automobili proizvedeni u SAD-u sada podiježu kineskim uvoznim carinama.

Ocjene ulagača o aktualnom stanju u gospodarstvu Njemačke i u 19 zemalja eurozone također su pogoršane u srpnju, navodeći na zaključak da su nedavne “dobre vijesti o industrijskoj proizvodnji, industrijskim narudžbama i tržištu rada više nego neutralizirane očekivanim negativnim učincima na izvoz” uslijed trgovinskog rata, naglasio je Wambach.

Indeks koji mjeri njihova očekivanja za eurozonu pao je u srpnju za 6,1 bod, na minus 18,7 bodova, pokazuje ZEW-ovo istraživanje.

N.H.

foto: epa