Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Rekordna godina za Luku Dubrovnik

Rekordna godina za Luku Dubrovnik

Luka Dubrovnik d.d. u prvih devet mjeseci 2018. godine ostvarila je dobit od osam milijuna kuna, uz prihod od 25 milijuna kuna, koji je za devet posto veći nego u istom razdoblju lani, rekao je u utorak predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž, ocijenivši ovu godinu rekordnom.

Ukupni rashodi Luke Dubrovnik u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 16 milijuna kuna, što je rast od sedam posto u odnosu na 2017. godinu.

Raguž je na konferenciji za medije istaknuo kako je, zbog izrazito dobre likvidnosti, društvo u roku podmirilo sve prispjele obveze prema radnicima, dioničarima, dobavljačima i državi.

Luka Dubrovnik najveći prihod ostvarila je u poslovima priveza i odveza, odvoza otpada i od skladištarine, dok su na rashodnoj strani najveći izdaci bili za plaće radnika.

Raguž je napomenuo kako je s trgovačkim lancem, postojećim zakupcem lučkog prostora, potpisan novi ugovor te da je iznos najma povećan za gotovo 70 posto.

Podsjetio je da je u luci uveden novi, pola milijuna kuna vrijedan sustav naplate parkiranja zahvaljujući kojemu je prihod u srpnju i kolovozu bio veći za 200 tisuća kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Raguž je najavio kako će Luka Dubrovnik sudjelovati u novom natječaju za lučki terminal.

“Na potezu je država, ali je bitno da Luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik i Grad Dubrovnik gledaju u istom smjeru, jer to ranije nije bio slučaj zbog stranačkih razlika. Svi žele da Luka Dubrovnik bude nositelj tog projekta. Bit ćemo štedljivi kako bismo mogli ozbiljno konkurirati. Pritom nećemo zatvoriti vrata ostalima, jer je znanje i iskustvo drugih uvijek dobrodošlo, ali treba znati tko vodi glavnu riječ“, rekao je Raguž.

Priznao je kako Luka Dubrovnik trenutno nema dovoljno sredstava, ali i istaknuo da joj prihodi godinama rastu. Akumulacija sredstava za potrebe natječaja po Ragužu neće zaustaviti ostala ulaganja.

Luka Dubrovnik osnovana je 1947. godine, a najveći dioničar s 48,57 posto je Grad Dubrovnik. Ima 63 stalno zaposlenih, a u sezoni do 75.

N.H./hina

foto: dubrovnikport.hr

Tagovi: