auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Renault u ruski Avtovaz ubrizgao skoro milijardu eura

Renault u ruski Avtovaz ubrizgao skoro milijardu eura

Francuski Renault i drugi dioničari Avtovaza ubrizgali su u najvećeg ruskog proizvođača automobila nešto više od milijarde eura kako bi mu pomogli da riješi financijske probleme i iskoristi oporavak tržišta.

Transakcija je najvećim dijelom provedena kroz pretvaranje duga u dioničke udjele a njezina je ukupna vrijednost 107 milijardi rubalja (1,3 milijarde eura), objavio je u srijedu Rostec, konglomerat u vlasništvu ruske države i dioničar Avtovaza, uz grupu Renault-Nissan.

“To je najveća transakcija u povijesti ruske automobilske industrije…”, kazao je prema priopćenju direktor Rosteca Sergei Čemezov.

“Ustvari, uloženo je više od 100 milijardi rubalja u razvoj tvornice i u brend LADA”, naglasio je.

Restrukturiranjem se udio Renaulta-Nissana u zajedničkom ulaganju s Rostecom povećava na 61,1 posto a udio tog zajedničkog poduhvata u Avtovazu na 83,5 posto.

Restrukturiranje je dio plana financijskog oporavka ruskog proizvođača automobila koji je doveden na rub propasti nakon što su rusko gospodarstvo i prodaju automobila oštro pogodile međunarodne sankcije i oštar pad cijena nafte na globalnom tržištu. Zapad je Moskvi uveo sankcije zbog uloge u nemirima u Ukrajini, podsjeća AFP.

Ekonomske krize posebno su teško pogađale Avtovaz, najvećeg proizvođača automobila u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, kao što pokazuje i podatak o prepolovljenoj prodaji automobila na domaćem tržištu početkom ove godine. 

Njegova tvornica u gradu Toljatiju sada zapošljava upola manje radnika nego prije desetak godina a trenutno, uz vlastite modele Lada, proizvodi jeftinije brendove Dacia i Datsun iz sastava grupe Renault-Nissan.

Zahvaljujući oporavku ruskog gospodarstva nakon dvogodišnje recesije ruska se prodaja automobila lani povećala za 12 posto. U takvim je uvjetima prodaja Lade povećana 17 posto i tvrtka je ponovno poslovala s operativnom dobiti, napominje AFP.

T.R./H

foto: fah