Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Rusi od 2007. u slovenski SIJ Metal Ravne uložili 180 milijuna eura

Rusi od 2007. u slovenski SIJ Metal Ravne uložili 180 milijuna eura

Slovenska čeličana u budućnosti želi zadržati poziciju trećeg najvećeg proizvođača alatnih čelika u Europskoj uniji.

Nova proizvodna linija za toplinsku obradu čelika i njezin najvažniji dio peć, pokrenuta je u slovenskoj valjaonici Sij Metal Ravne. Investicija u kompaniju u ruskom vlasništvu vrijedna je četiri milijuna eura.

To će omogućit 10-postotno povećanje proizvodnje specijalnih proizvoda od čelika za već poznate zahtjevne kupce iz sektora energetike, nafte i plina. Peć vrijednu 2,8 milijuna eura isporučio je i instalirao Ebner, a proizvodnu liniju Metalova sestrinska tvrtka Sij Ravne Systems.

Time je završen desetogodišnji investicijski ciklus vrijedan oko 180 milijuna eura, u okviru kojeg je modernizirana čeličana, kovačnica teških odljeva i valjaonica.  “Od ulaska strateških vlasnika 2007. za Grupu Sij je izdvojeno oko 600 milijuna eura za razvoj i modernizaciju tehnologije”, izjavio je Tibor Šimonka, član uprave Grupe Sij. Čeličana želi zadržati poziciju trećeg najvećeg proizvođača alatnih čelika u EU. U sljedećem investicijskom ciklusu do 2028., usredotočit će se na razvoj i proizvodnju specijalnih čelika, kao što su super čisti čelik i super legure, prenosi poslovni.hr.

“Sve tri slovenske željezare dobro funkcioniraju. Preživjele su dampinški udarac s Dalekog istoka. Za njihov daljnji razvoj svaka je investicija iznimno dobrodošla”, rekao je Zdravko Počivalšek, slovenski ministar gospodarstva i tehnologije.

Izvoze 80 posto

Prodaja vrijedna 175 milijuna eura
Kompanija Sij Metal Ravne lani je proizvela 127.000 tona čelika, što je omogućilo 80.000 tona gotovih proizvoda ili prodaju vrijednu 175 milijuna eura. Tvrtka izvozi 80 posto svoje proizvodnje, a također puno u SAD. Kad su razmatrali američke prijetnje carinama na izvoz čelika, otkrili su da čak 70 posto proizvoda koje tamo izvozi ta slovenska kompanija Amerikanci ne mogu proizvesti sami.

novo.hr

foto: arhiva.nh

Tagovi: