eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / RWE na njemačkom sudu pobijedio državu zbog neustavnog plaćanja poreza

RWE na njemačkom sudu pobijedio državu zbog neustavnog plaćanja poreza

Njemačka energetska kompanija RWE izvijestila je u ponedjeljak da je drugo tromjesečje zaključila s dobrim rezultatima zahvaljujući povratu poreza na nuklearno gorivo koji je sud proglasio neustavnim.

Tromjesečje od travnja do lipnja RWE je zaključio s neto dobiti od 1,72 milijarde eura. U istom razdoblju prošle godine poslovali su s neto gubitkom od 403 milijuna eura.

Prihodi su smanjeni dva posto, kliznuvši nadomak 10 milijardi eura.

Iz grupe napominju da im je rezultate poduprla presuda njemačkog suda da je porez na nuklearno gorivo neustavan. Time je utrt put povratu milijardi eura energetskim kompanijama koje su plaćale 145 eura po gramu novog nuklearnog goriva.

Prema podacima ministarstva financija, vlada je na ime tog poreza u razdoblju do 2011. do 2016. godine ostvarila prihode od gotovo 6,3 milijarde eura.

U RWE-u su trošak na ime tog poreza naveli na 1,7 milijardi eura. Zahvaljujući lipanjskoj presudi njihov je neto dug smanjen na kraju lipnja na 21,5 milijardi eura, u odnosu za 22,7 milijardi eura koliko je iznosio na kraju prošle godine.

U poslovnom izvješću napominju da im dobri rezultati odjela za trgovanje energijom, te plinskih elektrana i osamostaljenog odjela za obnovljive izvore Innogy ulijevaju optimizam u pogledu cijele 2017. godine,

S obzirom na 3,2 milijarde eura prilagođene operativne dobiti u prvoj polovini ove godine očekuju da će u cijeloj 2017. ona dosegnuti gornji dio zacrtanog raspona od, 5,4 do 5,7 milijardi eura.

Procjenjuju također da će po svemu sudeći ostvariti zacrtanu prilagođenu neto dobit u rasponu od milijardu do 1,3 milijarde eura, u odnosu na 800 milijuna eura koliko je iznosila u 2016. godini.

T.R./h

foto: RWE

Tagovi: ,