Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Samsung pojačano ulaže u segment mrežne opreme, žele iskoristiti situaciju Huaweija

Samsung pojačano ulaže u segment mrežne opreme, žele iskoristiti situaciju Huaweija

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics pojačano usmjerava ljudske resurse u poslovanje s opremom za telekomunikacijske mreže kako bi kapitalizirao strahove na račun sigurnosti koji pogađaju kineski Huawei.

Uprava prebacuje najuspješnije menadžere i mnoštvo zaposlenika iz odjela za uređaje u odjele za mreže, rekla su dva izvora iz Samsunga.

Potencijalni klijenti zapazili su Samsungova nastojanja da se preusmjeri na mobilne mreže najnovije generacije (5G) i da uhvati korak s tržišnim liderom Huaweijem i divovima te industrije Ericssonom i Nokijom.

Tako francuski teleoperater Orange, čiji je glavni dobavljač Huawei, planira ove godine u matičnoj zemlji sa Samsungom prvi puta testirati mobilnu mrežu nove generacije 5G, navodi Reuters.

“Samsung u ovom trenutku čini veliki iskorak u Europi,” rekao je izvor iz te industrije koji je želio ostati neimenovan.

Naglašavajući sve veću važnost toga poslovanja, južnokorejski premijer Lee Nak-yeon u siječnju je posjetio Samsungov odjel poslovanja s mrežama. Na sastanku iza zatvorenih vrata Samsungov je dužnosnik Jay Y. Lee zatražio pomoć vlade u pronalaženju vrhunskih inženjera.

Huawei je pak suočen s optužbama SAD-a i još nekih zapadnih zemalja da njegova bi oprema Kini omogućila špijuniranje te da se ne bi trebala koristi u 5G mrežama, koje će nuditi veće brzine i mnoštvo novih usluga.

Australija i Novi Zeland pridružili su se SAD-u, zabranivši de facto Huaweiju sudjelovanje u gradnji 5G mreža. Slične zabrane razmatraju i mnoge druge zemlje, ponaprije u Europi.

Huawei opovrgava da njegova oprema predstavlja rizik za sigurnost.

Problemi Huaweija otvaraju pak jedinstvenu priliku za Samsung. Telekom kompanije sklone su dodijeliti posao modernizacije dobavljačima mreža starije generacije – u ovom slučaju 4G – jer mogu koristiti postojeću opremu, što znači i manje troškove. Sada su pak mnoge tvrtke izložene političkom pritisku da promijene dobavljača.

“Širimo naše poslovanje s mrežama kako bismo iskoristili tržišne prilike koje se otvaraju zbog upozorenja Huaweiju o mogućim sigurnosnim rizicima”, rekao je jedan od izvora u Samsungu.

U potrazi za novim prilikama za širenje poslovanja u uvjetima pada prodaje u ključnom odjelu čipova i pametnih telefona, južnokorejska kompanija planira u iduće tri godine investirati 22 milijarde dolara u 5G mobilnu tehnologiju i druga područja.

U Samsungu nisu željeli otkriti koliko točno planiraju uložiti u 5G a koliko u druge tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, biofarmaceutiku i elektroničke autodijelove.

Upitan u Samsungovom snažnom širenju u segmentu mrežne opreme, Huawei je u priopćenju odgovorio kako pozdravlja konkurenciju na tržištu.

Švedski Ericsson i finska Nokia, koji su kupili ostatke nekoć moćnih proizvođača mrežne opreme Alcatel-Lucenta i Nortela, zasada bilježe te blagi rast prihoda zahvaljujući Huaweijevim problemima, izjavili su dužnosnici tih kompanija.

Obje kompanije provode mjere smanjenja troškova, unatoč prilikama u segmentu mreža 5G i problemima s kojima se suočava njihov najveći konkurent.

Neki operateri mreža u Europi čak upozoravaju da bi zabrana Huaweiju, koju trenutno razmatraju u Francuskoj, Velikoj Britaniij, Njemačkoj i drugim zemljama, mogla odgoditi uvođenje 5G-a za tri godine.

Neki pak sumnjaju da će Samsung uspjeti razviti globalnu organizaciju za prodaju i podršku mreža nove generacije.

“Postupak kupnje proizvoda i usluga od dobavljača traži od telekomunikacijskih kompanija puno vremena i resursa – zato Ericsson i Nokia u tim odjelima imaju oko 100.000 zaposlenika a Huawei gotovo dvostruko više”, podsjeća Bengt Nordstrom, izvršni direktor u tvrtki za savjetovanje u telekom sektoru Northstream.

D.B./hina

foto: Samsung