Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Šef HT-a Tomašković: Hrvatskoj treba više ambicioznosti

Šef HT-a Tomašković: Hrvatskoj treba više ambicioznosti

Hrvatska u digitalnoj transformaciji i tehnološkom razvoju nije tako loša kako se ponekad čini, što potvrđuju brojni primjeri inovativnih ideja i proizvoda, no treba više ambicioznosti, poručio je u utorak s konferencije “Digital Takeover” predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Davor Tomašković.

Ta je cjelodnevna regionalna konferencija drugu godinu za redom u organizaciji medijske kuće Styrie i dnevnog lista 24sata, u potpunosti popunila četiri kata i nekoliko kino dvorana Cinestara u zagrebačkom Branimir centru, okupivši više od tisuću domaćih i stranih sudionika iz raznih industrija. Među njima su stručnjaci-predavači koji su većinom govorili o važnosti educiranja i primjene digitalne transformacije te potencijalu tehnologije za budućnost poslovanja i života uopće.

Naglasivši da je digitalizacija i digitalna transformacija važna te da nosi napredak i prilike za bolji život i rast gospodarstva u Hrvatskoj, Tomašković iz HT-a je kazao da Hrvatska, unatoč čestim kritikama da stoji loše, zahvaljujući pojedincima i investicijama ipak u tehnološkom gospodarstvu ne stoji tako, te da je to važno za ekonomiju i budućnost, jer stvara nova radna mjesta i doprinosi porastu BDP-a.

“Kada bi se u idućih sedam digitalizacija poslovanja ubrzala za 10 posto godišnje, BDP bi po stanovniku bio veći za 11 posto. Približili bismo se EU-ovom prosjeku za 4 postotna poena i osigurali 120 tisuća novih radnih mjesta godišnje. Za tako nešto trebamo osjetljiv regulatorni okvir, koji nas gura naprijed i poticaje za nove vještine generacije o kojoj ovisi naš daljnji napredak”, naglasio je Tomašković.

Iznio je da u Hrvatskoj pred digitalnom transformacijom i telekomima koji ju predvode stoje još jake prepreke, poput najskupljih radio frekvencija u Europi, 38 parafiskalnih nameta za investicije u infrastrukturu te razne komplicirane i duge procedure za sam početak gradnje.

Telekomi će unatoč tome nastaviti investirati, ali dobro bi došlo, kako smatra, da se stvari ubrzaju i da u Hrvatskoj bude biti više koordinacije, umreženosti i suradnje, jer se jedino zajedničkim snagama može izgraditi zemlja održivosti. Dobrim rezultatima u Hrvatskoj označio je primjerice 9. mjesto Hrvatske među 28 članica EU-a u primjeni cloud rješenja u poslovanju, 12. mjesto po korištenju online prodajnih kanala, 13. po korištenju prekograničnih online kanala te 14. po ukupnom intenzitetu korištenja interneta.

T.R./H

foto: arhivaHT