Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Sejšeli izdali prvu ‘plavu’ obveznicu u svijetu

Sejšeli izdali prvu ‘plavu’ obveznicu u svijetu

Sejšeli su prikupili 15 milijuna dolara izdanjem prve ‘plave’ obveznice u svijetu, a novac namjeravaju iskoristiti za proširenje zaštićenih pomorskih područja i potporu ribarskom sektoru.

Obveznica s rokom dospijeća od 10 godina izravno je prodana trima ulagačima u Sjedinjenim Državama, fokusiranima na razvoj društvenih zajednica – Calvert Impact Capitalu, Nuveenu i Prutentialu, a organizator plasmana bila je banka Standard Chartered, priopćila je u utorak Svjetska banka, koja je poduprla izdanje.

“Stanovništvo će imati koristi od zdravijeg pomorskog okoliša i poboljšane opskrbe hranom”, ističu u Svjetskoj banci koja je osigurala i djelomično jamstvo za obveznicu.

Ocean i pomorska staništa izvor su hrane i prihoda za stanovnike tog arhipelaga na Pacifičkom oceanu, a važnu ulogu igraju i drugi sektori ‘plave’ ekonomije, poput turizma.

Sejšeli su u veljači objavili detalje programa očuvanja pomorskog područja koje će u prvoj fazi obuhvatiti 210 tisuća kvadratnih kilometara, kroz ograničenje aktivnosti poput ribarenja, traganja za naftom i prekomjernog razvoja nekretninskog sektora na najosjetljiviim staništima. U drugim su dijelovima područja te aktivnosti dopuštene u ograničenom opsegu.

Nešto manje od 200 tisuća stanovnika arhipelaga uglavnom živi od turizma i ribarstva. Vode arhipelaga stanište su dugonga, kornjača i tuna a među prirodnim bogatstvima Sejšela izdvajaju se i koraljni grebeni i netaknute plaže.

Proteklih su godina interes za to područje pokazale naftne i plinske kompanije.

Zemlja je 2008. godine objavila da ne može podmiriti dug koji je dospio na naplatu a u međuvremenu se osovila na noge uz financijsku potporu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), podsjeća Reuters.

Vlada u međuvremenu pokušava pronaći načine da sačuva okoliš, ne ugrožavajući istodobno financijsku stabilnost.

U veljači objavili su da je organizacija za zaštitu okoliša Nature Conservancy sa sjedištem u SAD-u odlučila otkupiti gotovo 22 milijuna dolara državnog duga ukupnog iznosa 406 milijuna dolara. Vlada se zauzvrat obvezala službeno zaštititi trećinu pomorskog područja.

K.N./hina

foto: wikipedia