Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Slavni argentinski tenor Jose Cura na Zagreb Classicu

Slavni argentinski tenor Jose Cura na Zagreb Classicu

U povodu obilježavanja 120. obljetnice Umjetničkog paviljona, u Zagrebu boravi slavni argentinski tenor Jose Cura koji će u čast jubileja u utorak, 10. srpnja, nastupiti u sklopu open-air festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava, te održati samostalnu fotografsku izložbu “Jose Cura – Život objektivom slavnog tenora”.

Sedmodnevna izložba otvorena je u ponedjeljak u Paviljonu, a organizirana je, po riječima ravnateljice Jasminke Poklečki Stošić, kao posveta velikome glazbeniku, koji je ujedno i zaljubljenik u umjetničku fotografiju.

Cura: Običan tenor koji želi prikazati svijet oko sebe

“Izložba prikazuje 28 fotografija svakodnevnih uličnih prizora, običnih ljudi, bez crvenih tepiha i pjenušaca; to su obične svakodnevne situacije i događaji iz života pred kojima ne možemo biti indiferentni. Zadivljujuća je spoznaja koliko su te fotografije sugestivne, koliko nas uvlače u same sebe”, rekla je Poklečki Stošić.

Cura, koji je nazočio otvaranju izložbe, istaknuo je kako je fotografija njegov hobi već više od 45 godina; fotografira još otkad je bio dvanaestogodišnji dječak i ima na milijune fotografija. “Nije mi cilj ostvariti tehničko savršenstvo jer nisam profesionalac – samo sam običan tenor koji naprosto želi prikazati svijet oko sebe”, rekao je Cura.

“Jedna je od opasnosti glamuroznog života zvijezde koja živi u zlatnom kavezu da možete lako izgubiti vezu sa stvarnim svijetom, onda izgubite nit, počnete misliti da je realnost to kako vi živite, a to nije tako. Čvrsto vjerujem da je umjetnik netko tko ima neku priču, tko tu priču mora ispričati a ako uopće ne živite, onda nemate ni priču. Da biste ispričali priču o stvarnim ljudima, morate s njima doći u kontakt i tek tada možete osjetiti što život doista jest”, poručio je umjetnik.

Svaka fotografija iza sebe ima priču, nekakav “osobni sastojak” zbog čega su za njega sve posebno važne. Tako je jednu pokraj druge stavio fotografiju koja prikazuje ljude koji miluju noge Isusova kipa, i fotografiju beskućnika koji spava na ulici: “Zapitao sam se – u čemu je smisao milovati noge nekog kipa kad bi daleko više smisla imalo dodirnuti nekoga kome je to zaista potrebno”, pojasnio je Cura.

Druga pak pokazuje svirača u newyorškom Central Parku kojemu je jednom prilikom honorirao svirku za njegov dokumentarac sa 100 dolara, a koji je te novce potom razmijenio u manje novčanice i podijelio s drugim kolegama glazbenicima. Treća prikazuje kantu za smeće punu letaka koji pozivaju na mir u svijetu i prestanak nasilja.

Rođendan Paviljona i Nikole Tesle

Izložba se može pogledati do 15. srpnja, a Curin nastup na Zagreb Classicu u utorak, 10. srpnja, uz hrvatsku opernu divu Evelin Novak, u pratnji Festivalskoga orkestra pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova, bit će posvećen i obilježavanju 162. godišnjice rođenja Nikole Tesle.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch izrazio je zadovoljstvo što se festival, koji se kvalitetom može usporediti sa sličnim manifestacijama u bilo kojoj europskoj ili svjetskoj metropoli, završava upravo gostovanjem slavnog tenora. “Ponosni smo što možemo u velikom finalu ugostiti tako cijenjeno svjetsko ime kao što je Jose Cura”, kazao je Boch.

novo.hr

foto: fah