Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Slovenija lani imala prihod od turizma od 2,5 milijardi eura

Slovenija lani imala prihod od turizma od 2,5 milijardi eura

Lanjski  prihod od 2,5 milijardi eura Slovenija novom strategijom turizma planira povećati na 4 milijarde stvaranjem turističkih proizvoda više vrijednosti i novim investicijama, a zbog malog zanimanja za turistička zanimanja u zemlji predviđa dovođenje djelatnika za rad u turizmu iz zemalja kao što su Gruzija i Ukrajina, najavljeno je u srijedu na savjetovanju vlade s čelnim ljudima iz 212 općina.

„Imamo sve atribute da postanemo turistička destinacija s pet zvjezdica“, kazao je na savjetovanju u Rimskim Toplicama ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, dodavši da turizam posluje pozitivno i svake godine doživljava rast broja dolazaka, posebno stranih gostiju koji čine dvije trećine posjetitelja.

Lani je Sloveniju posjetilo 4,9 milijuna turista, čak 14,6 posto više nego lani, a rekordan je rezultat i ostvarenih 12,5 posto noćenja iako je cilj povećanje noćenja po gostu, jer sadašnjih prosječnih dva i pol noćenja ne zadovoljava, navedeno je na savjetovanju.

Između ostalog, predstavnici vlade i nacionalne turističke organizacije naveli su da je cilj nove turističke strategije povećanje turističkog priljeva s 2,5 na 4 milijarde eura, čemu će pomoći i fond za investicije u turizmu, kojim je ranija vlada osigurala 150 milijuna eura jamstava za kredite.

Slovenski turizam ima velike kadrovske probleme jer sustav zapošljavanja, ali i plaće, ne zadovoljavaju pa radnike treba uvoziti.

Sadašnji sustav je destimulativan za nezaposlene i umirovljenike koji bi mogli raditi u turizmu, ali imamo mogućnosti potrebne kadrove dobiti iz nekih drugih država, kazao je Počivalšek, dodavši da su sporazumi koji bi to omogućili potpisani među ostalim s Ukrajinom i Gruzijom.

K.N./hina

foto: bled.si