Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Slovenija lani s novim rekordima u turizmu

Slovenija lani s novim rekordima u turizmu

Slovenija je prošle je godine zabilježila rekordne turističke rezultate sa 4,9 milijuna turista, što je 15 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je broj noćenja porastao za 13 posto, na 12,6 milijuna, pokazuju podaci objavljeni u petak. 

Prema podacima koje je objavio slovenski državni statistički ured, stranih je turista lani bilo 3,59 milijuna, 18 posto više nego prethodne godine, a ostvarili su 8,57 milijuna noćenja, što je porast od 17 posto.

Njihov se udio konstantno povećava od 2009. godine u ukupnom rezultatu, pa su tada ostvarivali 55 posto svih noćenja, a lani 68 posto.

Nakon najbrojnijih talijanskih, njemačkih i austrijskih turista, hrvatski su posjetitelji u Sloveniji na visokom četvrtom mjestu s 5 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranaca, a iz godine u godinu u Sloveniji se povećava i broj turista iz Azije.

Prema službenim podacima Slovenske turističke organizacije (STO), u Sloveniji je lani turistima bilo na raspolaganju za unajmljivanje oko 46.000 soba ili apartmana sa 135 tisuća ležajeva, od čega 39 posto u hotelima, 19 posto u kampovima, a ostalo u drugim stambenim kapacitetima.

Turistički djelatnici vjeruju da će i ove godine zabilježiti rast posjeta i noćenja, unatoč povećanju turističkih pristojbi.

P.T.

foto: tripadvisor

Tagovi: