Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slovenija smatra da Austrija nema razloga zatvarati granicu zbog migranata

Slovenija smatra da Austrija nema razloga zatvarati granicu zbog migranata

Austrija nema nikakvog pravog razloga za zatvaranje granice sa Slovenijom zbog migranata, a centre na kojima bi se migranti odvajali od pravih izbjeglica treba postaviti na vanjskim granicama Europske unije, izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

“Slovenska policija dobro štiti vanjsku schengensku granicu prema Hrvatskoj, a time i dokazuje da Slovenija u pogledu sigurnosti ne predstavlja opasnost ni za Austriju ni za druge članice Schengena”, kazala je slovenska ministrica, reagirajući na vijesti da će Austrija 25. lipnja održati vježbu pripadnika austrijske vojske i policije za zaustavljanje migrantskog vala.

Ustvrdivši da je broj ilegalnih migranata koji iz Slovenije ulaze u Austriju minimalan, ona je kazala da Austrija nema nikakav razlog za zatvaranje granice sa Slovenijom i da migrante treba zaustaviti na vanjskim granicama EU-a.
Po njenim riječima bi tamo trebalo postaviti “žarišne točke” (hot-spots), gdje bi se stranci iz trećih država profilirali, kako bi se vidjelo koji ispunjavaju uvjete za dolazak u EU, a koji su migranti koji ne bježe od rata i progona i koje bi onda trebalo vratiti u države iz kojih dolaze.

“Glavnina migracijskog pritiska ne može se i ne smije rješavati u Sloveniji”, kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

Slovenska policija objavila je da je o vježbi suzbijanja migracijskog pritiska koju Austrija predviđa za 25. ovog mjeseca bila obaviještena, ali da se ne slaže niti s njenim konceptom niti s vremenom održavanja, 25. lipnja koji je u Sloveniji praznik Dana državnosti i slobodan dan, kad će i mnogi Slovenci posjetiti turističke krajeve u Austriji.

T.R./H

foto: arhiva.nh

Tagovi: ,