Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / U Sloveniji počeo ‘bijeli’ štrajk policije

U Sloveniji počeo ‘bijeli’ štrajk policije

U Sloveniji je počeo “bijeli” štrajk policijskog osoblja. Pretpostavlja se da će štrajk teći tako da se ne ugroze osnovne dužnosti i obveze zaštite ljudi i imovine.

Prema tvrdnjama njihova sindikata prosvjeduje oko 9.000 zaposlenih policajaca i službenika ministarstva unutarnjih poslova. Dio njih će se tijekom dana okupiti na prosvjedu pred zgradom vlade. U sindikalnom proglasu naveli su da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koji se odnose na plaće, odnosno narušene odnose u sustavu plaća za javni sektor te da žele vratiti status koji toj profesiji pripada s obzirom na zadaće i odgovornost koji uz to idu.

Današnji štrajk policajaca prvi je od triju najavljenih štrajkova djelatnika javnog sektora u Sloveniji u ovom tjednu.

Sutra će dvosatni štrajk održati zaposleni u zdravstvu, domovima za starije osobe i u centrima za socijalni rad, a u srijedu zaposleni u odgoju i obrazovanju, kad će po najavama njihova sindikata biti zatvorene škole i dječji vrtići.

Osnovni zahtjevi većine sindikata javnog sektora, koji su s valom štrajkova počeli krajem prošlog mjeseca, je povećanje plaća, odnosno njihovo usklađivanje s rastom BDP-a iz zadnjih godina, kako bi se primanja zaposlenih vratila na razinu prije uvođenja mjera štednje i restrikcije plaća koje su bile uvedene 2012. godine zbog ekonomske krize.

T.R.

foto: scr.slotv