Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Španjolska ove godine primila najviše migranata u EU

Španjolska ove godine primila najviše migranata u EU

Španjolska je ove godine prva po broju ulazaka migranata u Europsku uniju.
Od svih migranata koji su ilegalno ušli u europske zemlje preko Sredozemnog mora, primila ih je 40 posto.

Nakon prihvata broda Aquarius i drugih plovila koje je odbila Italija, Španjolska je postala poželjna destinacija za migrante. Do kraja srpnja ušlo ih je gotovo 24 tisuće – oko tri puta više nego lani. Istodobno je Italija smanjila broj ulazaka za 80 posto. Prema podacima Međunarodne agencije za migracije, ukupan priljev znatno se smanjio: ove godine u Europu je uplovilo oko 60 tisuća migranata – četiri puta manje nego 2016.

U međuvremenu, Berlin i Madrid postigli su dogovor o vraćanju nekih migranata iz Njemačke u Španjolsku. Vlada kancelarke Angele Merkel tražila je slične dogovore i sa drugim članicama Europske Unije kako bi izbjegla jednostranu odluku o odbijanju migranata na njemačkoj granici.

Takozvana dublinska pravila’ predviđaju da se migranti moraju poslati natrag u onu članicu EU-a u kojoj se migrant prijavio za azil. Ta su pravila suspendirana kao rezultat velike migrantske krize od 2015. do 2016.

Njemačka također o sličnim dogovorima pregovara i s Grčkom i Italijom, zemljama na rubu granica Unije, koje nose najteži teret migranata.

novo.hr

foto: scr.arhiva