Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Spinraza uskoro na listi HZZO-a

Spinraza uskoro na listi HZZO-a

Prema Izvješću o financijskom poslovanju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvario je u 2017. prihode u iznosu nešto manjem od 23,6 milijarde kuna, a rashode 23,43 miljarde kuna, što označi da je ostvaren pozitivan rezultat od 241 milijun kuna, a kao posljedica veće zaposlenosti i rasta bruto plaća, izvijestio je nakon sjednice Vlade ministar zdravlja Milan Kujundžić na konferenciji za novinare.

Tijekom 18 mjeseci Vlade Fond za skupe lijekove povećan je sa 750 milijuna kuna krajem 2016. na 1,25 milijardi kuna koliko iznosi trenutačno, istaknuo je Kujundžić. O pozitivnom učinku govori i činjenica da su 2016. na listu stavljena četiri skupa lijeka, a 2017. 20 skupih lijekova, a u prva tri mjeseca ove godine već sedam skupih lijekova. Među njima su lijekovi za liječenje rijetkih bolesti, a novost su novi lijekovi za karcinom pluća, dojke, bubrega i melanom te za spinalnu mišićnu atrofiju.

Od konca svibnja prošle godine kad je EU stavila spinrazu na listu lijekova, u Hrvatskoj smo već za nekoliko mjeseci, daleko prije drugih zemalja, stavili pacijente koje su tada ispunjavali kriterije na lijek spinrazu i sada imamo ukupno četiri pacijenta na terapiji spinrazom za spinalnu mišićnu atrofiju, rekao je Kujundžić.

Povjerenstvo je analiziralo rezultate liječenja spinrazom, odnosno rezultate koje će novi lijek (Rocheov) za kojega smo dobili studiju u koju će moguće biti uključena 23 pacijenta u Hrvatskoj koji budu ispunjavali kriterije. Analizirali smo i što s novcima koji su prikupljeni za spinrazu koja bi uskoro trebala biti stavljena na listu lijekova HZZO-a i suglasili smo se da račun koji je otvoren za spinrazu i neuroblastom pomogne pacijentima koji čekaju da dođe neki novi lijek na listu HZZO-a. Povjerenstvo smatra da bi bilo etično da se ti novci preusmjere krajnje transparentno za neke druge lijekove, odnosno liječenje bolesti, objasnio je Kujundžić.

novo.hr

foto: shutterstock

Tagovi: ,