Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Što se događa ako češnjak konzumiramo na prazan želudac?

Što se događa ako češnjak konzumiramo na prazan želudac?

Opće je poznata činjenica da češnjak obiluje tvarima blagotvornima za organizam. Međutim, jeste li se ikad zapitali što se tijelu dogodi ako se češnjak konzumira na prazan želudac?

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Glavni sastojak češnjaka je alicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje, ali taj “čudesni sastojak” zaslužan je i za još nešto. Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se “priroda poigrala” pa je baš češnjaku dala afrodizijačka svojstva, znanost je potvrdila da alicin potiče protok krvi u spolne organe, što ima afrodizijačko djelovanje.

Češnjak i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije prouzročene bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da češnjak ima antikancerogena svojstva.

Redovito konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, osobito raka rektuma i bubrega. Koristi se za mnoge tegobe i na razne načine. Za bradavice na tijelu stavi se prerezani komadić češnjaka i zalijepi flasterom preko noći. Ponavlja se po potrebi dok ne otpadne.

Za bolove u uhu, potrebno je prokuhati dva češnja češnjaka pa nekoliko kapi nakapati u uho. Češnjak će pomoći i kod reumatskih bolova, samo je potrebno protrljati bolno mjesto češnjakom, piše N1. Za nesanicu se savjetuje navečer pojesti salatu s češnjakom, a opustit će i bolne mišiće.

Ali što će se dogoditi ako pojedete češnjak na prazan želudac? Znanstvenici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu djelotvornost. Stoga, ako vas muče određene zdravstvene tegobe, konzumirajte češnjak na prazan želudac. Redovita konzumacija češnjaka potaknut će cirkulaciju, sniziti povišeni krvni tlak i masnoće u krvi i prevenirati moždani udar.

novo.hr

foto: shutterstock