gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Stonu traje berba soli, potpuno ekološkog proizvoda

U Stonu traje berba soli, potpuno ekološkog proizvoda

Kako piše portal Dubrovnik.net,  u stonskoj solani proteklog je tjedna počela ovogodišnja berba soli u kojoj sudjeluje oko 35 berača. Uglavnom je riječ o Stonjanima i Dubrovčanima. Ove godine će se brati sol iz tri bazena. Direktor Solane Ston Sveto Pejić, procjenjuje da će se samo iz jednog bazena ubrati oko 65 tona čiste soli. Inače stonska sol, zbog tradicionalnog načina proizvodnje nema gorčinu i potpuno je ekološki proizvod, bez štetnih aditiva, koji se dodaju kako sol ne bi upila vlagu.

Nakon što vrijedni berači poberu sol iz Munda, prebacit će se na bazen koji nosi ime svetih Petra i Pavla, pa potom na onaj koji se diči imenom svetoga Frana. Na žalost drugi stonski bazeni neće se brati, jer se u njima zbog asfaltne podloge ne proizvodi čista, nego industrijska sol. A kako Hrvatske ceste sol nabavljaju u količini od najmanje 20 000 tona, ova stonska sol, koje se proizvede oko 2 do 3 tone, ne može se prodati za posipanje cesta.

“Naša stonska sol jedinstvena je u svijetu. Zbog načina proizvodnje, ona nema gorčine, kao druge soli u koje se dodaju aditivi i stoga je iznimno zdrava za konzumaciju. Kad se sol pobere s bazena, vagonima se transportira u skladište. Vitlom se podiže do potkrovlja skladišta, koje ima kamene zidove obložene drvom. Sol se iz potkrovlja cijedi i suši sasvim prirodno, a svakodnevno se “drca”, miješa i ručno okreće. Na taj način ona gubi svojstvo upijanja tekućine. Kad se potpuno osuši, ona je sipka, bez ikakvih aditiva, zauvijek”, kaže Sveto Pejić.

novo.hr

foto: solanaston.hr

Tagovi: ,