Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Stručnjaci upozoravaju: Trudnice ne bi smjele popiti ni kap alkohola

Stručnjaci upozoravaju: Trudnice ne bi smjele popiti ni kap alkohola

Već godinama se vode rasprave o tomu smiju li trudnice povremeno konzumirati alkohol. Jedni smatraju da je povremeno posezanje za čašom vina uz obrok prihvatljivo, a drugi da u trudnoći treba u potpunosti apstinirati od alkohola. Novo istraživanje je u potpunosti protiv konzumiranja alkohola u trudnoći.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience upućuje na to da konzumacija i najmanje količine alkohola tijekom trudnoće može prouzročiti tjeskobu kod djeteta koja može potrajati do njegova zrelog doba.

Prije potpunog formiranja posteljice, a to je približno 12 tjedana, alkohol prolazi direktno u tkivo embrija koji se razvija i uzrokuje štetu. Ometa razvoj tkiva tijekom kritičnih perioda, smanjujući broj stanica i oštećujući stanice koje su već nastale. Mozak je jedan od prvih organa koji se počinje razvijati kod fetusa, a zadnji završava svoj razvoj. Osobito je osjetljiv na alkohol tijekom svog razvoja, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće.

Istraživanje su američki znanstvenici proveli na laboratorijskim štakorima. Trudne ženke dvanaestog su dana trudnoće izložili tijekom šest sati parama etilnog alkohola.

Mladunčad je nakon okota podvrgnuta nizu testiranja povezanih s anksioznim poremećajima. Pokazalo se da se kod muških štakora majki izloženih alkoholu u trudnoći češće razvio anksiozni poremećaj u tinejdžerskoj dobi. U odrasloj je dobi poremećaj iščeznuo.

Kod ženske mladunčadi nije se razvio ovakav poremećaj.

Studija je provedena na štakorima, a ne na ljudima, no ginekolog, dr. Michael Cackovic iz Medicinskog centra Wexner državnog sveučilišta u Ohiju kaže da se mogu povući brojne paralele. ‘Istraživanja na životinjama su najbolje što možemo poduzeti jer ih ne možemo provesti na trudnim ženama, a štakori su vrlo dobar model’, kazao je.

S njim se slaže kolega koji je sudjelovao u studiji, psiholog Marvin Diaz koji tvrdi i da je mozak djeteta u razvoju puno osjetljiviji od mozga odraslog čovjeka.

novo.hr/h

foto: pixabay