novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Sud odbio Strabagov zahtjev za odgodom početka radova na Pelješkom mostu

Sud odbio Strabagov zahtjev za odgodom početka radova na Pelješkom mostu

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) izvijestila je u četvrtak kako je zaprimila rješenje Upravnog suda u Zagrebu kojim se odbija zahtjev austrijskoga Strabaga za odgodom početka radova na Pelješkom mostu.

DKOM je u četvrtak zaprimio Rješenje Upravnog suda u Zagrebu kojim je Strabagu odbijen prijedlog za odgodnim učinkom tužbe u odnosu na izvršenje Odluke o odabiru, odnosno za izdavanje privremene mjere u sporu protiv DKOM-a, a odbija se i prijedlog Strabaga za izdavanje privremene mjere, kaže se u DKOM-ovoj obavijesti.

Austrijski Strabag podnio je 16. travnja Upravnom sudu tužbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu te zatražilo odgodu početka radova. Podnio je i prijedlog za privremenu zabranu početka radova.

Hrvatske ceste su u siječnju ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij Astaldi-Ictas ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijarde kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Na tu su odluku i austrijski i talijansko-turski konzorcij podnijeli žalbe DKOM-u.

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova. Uz ostalo, smetalo im je i što naručitelj, Hrvatske ceste, nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća. Austrijska je tvrtka navodila i kako se pretpostavlja da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne potpore, kao i da se kineske vlasti putem gradnje Pelješkog mosta žele lakše “probiti” tržište Europske unije, što nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a.

Talijanski Astaldi i turski CT Ictas žalili su se i na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta.

DKOM je krajem ožujka objavio kako te žalbe odbija kao neosnovane.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je u ponedjeljak, 23. travnja, između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation.

T.R.

foto: Strabag