Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / U petak će se u Moskvi održati ždrijeb skupina svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

U petak će se u Moskvi održati ždrijeb skupina svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Glavni grad Rusije spreman je za ždrijeb skupina svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, koji će se održati 1. prosinca u moskovskoj palači Kremlj.

Na ždrijebu će prisustvovati više od 1,400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika World Cupa. Akreditirano je oko 1,500 novinara iz cijelog svijeta, a u samoj organizaciji će pomoći oko 450 volontera.

Angažirano je i 18 prevoditelja koji će prevoditi program na pet jezika – engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski.

Pobjednički pokal na pozornicu donijet će njemački nogometaš i najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose, a program će voditi engleska nogometna legenda Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja. U programu će sudjelovati i nogometne zvijezde Diego MaradonaLaurent Blanc, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego ForlanCarles Puyol i Nikita Simonjan.

Imao sam sreću nastupiti na dva svjetska prvenstva kao igrač i znam s koliko nestrpljivosti igrači čekaju ždrijeb, kazao je Lineker dodavši: Ponosan sam što ću biti dio ovog spektakla.

Reprezentacije su razvrstane u četiri jakosne skupine na osnovi Fifine ljestvice. Hrvatska je smještena u drugi jakosni razred, dok su za nositelje postavljeni domaćin Rusija, te Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

Ždrijeb će biti poludirigiran, pa tako u istoj skupini neće moći biti dvije reprezentacije s istog kontinenta. Izuzetak je Europa koja može dati najviše dvije reprezentacije u istu skupinu. Reprezentacije će biti podijeljene u osam skupina po četiri ekipe.

SP traje od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine, a igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Posebnu pažnju Rusija pridaje sigurnosti, posebice jer zbog njezine uloge u Siriji i dalje postoji opasnost od terorizma. No, organizatori najavljuju kako će World Cup biti jedan od najsigurnijih što znači razinu sigurnosti koja nikad prije nije viđena.

N.H./h

foto: scr.hrt