Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / Šveđanki Kalli prvo zlato na ZOI 2018. u Pjongčangu

Šveđanki Kalli prvo zlato na ZOI 2018. u Pjongčangu

Švedska trkačica na skijama Charlotte Kalla u subotu ujutrro po hrvatskom vremenu osvojila je prvu zlatnu medalju na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pobijedivši u skiathlonu, utrci na 15 kilometara podijeljenoj u dvije dionice, 7,5 km klasičnim i 7,5 km slobodnim načinom, dok je 37-godišnja Norvežanka Marit Bjoergen osvajanjem srebrnog odličja postala najuspješnija natjecateljica na ZOI svih vremena.

Za 30-godišnju Šveđanku ovo je peta olimpijska medalja, a četvrta u pojedinačnim disciplinama te ukupno njezino treće olimpijskom zlato. U Vanvouveru 2010. godine bila je pobjednica na 10 km slobodnim načinom, dok je u Sočiju donijela pobjedu svojoj štafeti.

U Sočiju je u skiathlonu izgubila bitku s Marit Bjoergen kojoj je uzvratila u Pjongčangu. Ipak, i 37-godišnja legendarna Norvežanka je u cilj ušla s visoko uzdignutim rukama, jer je osvajanjem srebrnoj odličja, njezinog 11. u karijeri, čime je postala najuspješnijom natjecateljicom u povijesti ZOI. Bjoergen sada u svojoj kolekciji ima šest zlatnih, četiri srebrne i jednu brončanu medalju iz pet nastupa na olimpijskim igrama.

Bjoergen je za Kallom zaostala 7.8 sekudni, a do brončanog odličja dotrčala je 27-godišnja Finkinja Krista Parmakoski, kojoj je to prva pojedinačna olimpijska medalja. U kolekciji je do sada imala samo srebro u štafeti iz Sočija 2014. godine.

U skiathlonu nije bilo hrvatskih predstavnica. Vedrana Malec i Gabrijela Skender svoj će prvi nastup imati u utorak, 13. veljače, kad je na rasporedu sprint klasičnim načinom.

novo.hr

foto: FaH