novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Švedsko-hrvatska tvrtka kupila zemljište u Ogulinu gdje će zaposliti 400 ljudi

Švedsko-hrvatska tvrtka kupila zemljište u Ogulinu gdje će zaposliti 400 ljudi

Grad Ogulin i tvrtka Bjelin potpisali su u četvrtak ugovor o kupoprodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ogulin, na kojem Bjelin planira gradnju pogona u kojem kani zaposliti 400 radnika.

Površina zemljišta je 22 hektara, a vrijednosti 1,8 milijuna eura. Na njemu bi trebao biti izgrađen pogon za spajanje furnira, proizvodnju HDF- ploča i podnih obloga.

Direktor Bjelina Stjepan Vojnić za proljeće je najavio početak zemljanih radovi, dok bi gradnja trebala potrajati do ljeta 2019. godine za kada je planiran početak serijske proizvodnje i zapošljavanje prvih stotinjak radnika, a idućih nekoliko godina ukupno 400 u Ogulinu i još 200 u Bjelovaru.

Riječ je o ulaganju švedsko-hrvatske Pervan grupe s ciljem da Bjelin u njenom sklopu postane tehnološki najmodernija tvrtka, s vodećom pozicijom u Hrvatskoj u proizvodnji podnih obloga.

Bjelin je osnovan 2016. godine kad je Pervan grupa u Ogulinu od dotadašnjih vlasnika kupila poslovne udjele tvrtke Tehno drvo, promijenio ime u Bjelin te sada ima proizvodne pogone u Bjelovaru i Ogulinu.

Vrijednost Bjelinove imovine je 560 milijuna kuna, ima 535 djelatnika, od kojih u Ogulinu 325.

Do sada je Pervan grupa u Bjelin investirala više od 100 milijuna kuna, a u idućem petogodišnjem razdoblju planira uložiti ukupno milijardu kuna.

Osnivač svih tvrtki Pervan grupe je Darko Pervan koji je 1977. kao direktor Swedish Matcha zajedno sa svojim timom stručnjaka izumio i komercijalizirao prvi laminat, godine 1994. osniva tvrtku Valinge Innovation i razvija izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike, bez uporabe ljepila.

N.H./h

foto: Bjelin