novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Švicarci u Đurđevcu uložili 187 milijuna kuna u modernu tvornicu parketa

Švicarci u Đurđevcu uložili 187 milijuna kuna u modernu tvornicu parketa

Moćna švicarska grupacija Bauwerk Boen, jedan od vodećih europskih proizvođača parketa koji je prije godinu i pol preuzeo đurđevačku tvrtku Haas dom, službeno je danas otvorila nove proizvodne pogone u Đurđevcu.

U opremanje nove pilane, kotlovnice i pogona za obradu drva i proizvodnju parketa uloženo je 187 milijuna kuna.
Za preuzimanje đurđevačkih pogona Švicarcima je presudna bila činjenica da drvna industrija u Đurđevcu postoji punih 20 godina pa ima stručan kadar, kao i dugoročni ugovori o nabavi sirovine s Hrvatskim šumama te blizina austrijskog, njemačkog, švicarskog i tržišta Istočne Europe.
– U pogonima je potpuno nova oprema i ovo je najmodernija tvornica parketa u svijetu. Sad je kapacitet 1,2 milijuna četvornih metara parketa, a mi ćemo u ovoj godini proizvesti oko 800.000 četvornih metara. Ispunili bi kapacitet da nema problema sa nabavom sirovine jer naša potreba je 16.000 kubika hrasta godišnje, a trenutno od Hrvatskih šuma imamo odobreno 3900 kubika. Zbog toga dio trupaca uvozimo iz Mađarske i BiH, iako nam to nije bio plan – kaže Klaus Brammertz, predsjednik Uprave Bauwerk Boena.

Ulaganja u proizvodni pogon otvorila su i nova radna mjesta. U trenutku preuzimanja Švicaraca u Đurđevcu je bilo zaposleno 110 radnika, a danas ih je 274, piše podravski.hr.

Nećemo stati na toj brojci i zapošljavanje će biti nastavljeno. Tu nije riječ samo o radnicima u pogonu već i o direktoru proizvodnje, voditelju pilane, računovođama, ekonomistima, informatičarima i marketinškim stručnjacima – dodaje Klaus Brammertz.
Plan Bauwerk Boena je nastaviti ulaganja te udvostručiti kapacitete na 2,4 milijuna četvornih metara parketa.
– Cilj naše grupacije je postati vodeći proizvođač parketa u Europi. Ulaganja u udvostručavanje proizvodnje prvenstveno ovise o ugovoru s Hrvatskim šumama, odnosno količni trupaca koje će nam biti odobrene – zaključio je Klaus Brammertz.
Svečanom otvorenju prisustovavali su brojni uzvanici među kojima je bio i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj Stefan Estermann.

novo.hr

foto: scr.hrt