auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Taksisti i dalje žele biti zaštićeni kao lički medvjedi, želite li vi to plaćati?

Taksisti i dalje žele biti zaštićeni kao lički medvjedi, želite li vi to plaćati?

Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika HOK-a i nekoliko drugih udruženja i taksi prijevoznika u ponedjeljak su upozorili kako se u nacrtu novog zakona o cestovnom prometu pogoduje interesima strane tvrtke, ugrožava egzistencija obrtnika, a prijeti i opasnost od prometnog kolapsa tijekom turističke sezone.

Riječ je o predstavnicima Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Eko Taxija, Radio Taksija Zagreb, Društva autotaksi prijevoznika Dubrovnik, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksija Split i Udruge VG Taxi.

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u Božo Miletić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je sramotno da su za nacrt zakona saznali iz medija te da se ne zna tko je autor nacrta. Kazao je i kako ih ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izbjegava.

Nismo protiv konkurencije i monopol nam nije cilj, rekao je.

Nacrt novog zakona, kako je kazao, naglasak stavlja na liberalizaciju, a studija Fakulteta prometnih znanosti dokazuje da Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona u Europi.

Naveo je i kako prijedlog nacrta zakona podrazumijeva da s jednom izdanom dozvolom taksist može pružati usluge na području cijele Hrvatske.

 

Predstavnici taksi prijevoznika su upozorili i kako je prijedlogom novog zakona potpuno zanemarena sigurnost, jer je znatno olakšano dobivanje dozvole za taksi prijevoz čime se putnici dovode u opasnost.

“Očekujemo od Vlade, premijera i resornog ministra unošenje prijeko potrebnih promjena u nacrt zakona, a ukoliko se to ne dogodi krenut ćemo s pravnim aktivnostima usmjerenim protiv nadležnih institucija”, poručila je.

I Miletić je poručio da će, ostane li situacija nepromijenjena i u iduća dva tjedna vladajući ne pokažu inicijativu makar i za razgovor, taksi prijevoznici biti prisiljeni poduzeti odgovarajuće mjere.

Za razliku od HOK-a i partnera, Udruženje taksista Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Cammeo grupa poduprli su smjernice novog zakona o cestovnom prijevozu.

Pritom uz ostalo pozdravljaju povećanje sigurnosnih standarda, određivanje starosti automobila i dobi vozača te smanjivanje administrativnog opterećenja te iznose da će takav model otvoriti tisuće radnih mjesta i gotovo utrostručiti porezna davanja branše.

Procjena Cameo grupe je da će model otvorenog tržišta za godinu-dvije otvoriti gotovo 5000 radnih mjesta. 

Tu procjenu su nezadovoljni taksisti ‘zaboravili’ spomenuti. Jer, njihovih 2.500 tisuće, donedavno maksimalno zaštićenih radnih mjesta je vjerojatno vrijednije od novih 5.000 radnih mjesta.

O cijenama kakve su imali do dolaska konkurencije da ne govorimo.

Prijedlog novog zakona trebao bi u javnu raspravu početkom prosinca, a donošenje se očekuje oko Uskrsa iduće godine.

D.B./h

foto: scr.yt