Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Talijanski kruzer Costa Venezia otvorio dubrovačku sezonu kruzera

Talijanski kruzer Costa Venezia otvorio dubrovačku sezonu kruzera

Talijanski kruzer Costa Venezia s oko četiri tisuće putnika uplovio je u srijedu u Gruž i otvorio dubrovačku sezonu kruzera, a ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo u toj je prigodi Hini izjavio kako se ove godine očekuju rezultati slični lanjskima.

Pezo je podsjetio kako je u 2018. godini broja uplovljavanja (“ticanja”) brodova blago pao, ali uz blagi rast broja posjetitelja s kruzera, prvenstveno zbog većeg kapaciteta brodova. U 2019. godini očekuje se sličan trend.

„Pokušavamo održati sve na istoj razini, a u 2020. godini očekujemo blagi porast. Međutim, tada će se i termini uplovljavanja mijenjati odnosno seliti s vikenda na ostale dane, prije svega ponedjeljak i utorak. Trenutno nam je u 2020. godini baš jedan utorak dan s najviše predviđenih posjetitelja s kruzera“, objasnio je Pezo.

Napomenuo je kako Lučka uprava Dubrovnik posluje prema novom pravilniku o uplovljavanju brodova na kružnim putovanjima.

„Ponudili smo brodarima dva kruga za podnošenje zahtjeva i prema tome popunjamo itinerar uplovljavanja“, rekao je Pezo.

Costa Venezia, koja je danas uplovila u Gruž, može primiti 4232 putnika, a ima i 1278 članova posade. Izgrađena je 2018. godine u brodogradilištu Fincantieri u talijanskom Monfalconeu, posebno za kinesko tržište. S unutarnjim dizajnom u venecijanskom stilu, trebala bi kineskim gostima pružiti virtualno putovanje u doba Mletačke Republike, s venecijanskim karnevalom, replikom teatra La Fenice, hranom, glazbom i zabavom iz tog vremena.

Probno putovanje Jadranskim morem prethodi inauguralnom, u kojem će tijekom 55 dana preploviti Mediteran pa preko Bliskog istoka te jugoistočne i istočne Azije doploviti sve do Tokija. Ta dva putovanja ujedno su i jedina u kojima mogu uživati gosti iz Europe i Sjeverne Amerike, jer će od 18. svibnja Costa Venezia ugostiti samo kineske putnike na kružnom putovanju Istočnom Azijom, s lukom ukrcaja u Šangaju.

T.R./hina

foto: novo.hr