Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Talijanski ministar očekuje sporiji gospodarski rast i veći deficit u 2019.

Talijanski ministar očekuje sporiji gospodarski rast i veći deficit u 2019.

Talijanski ministar gospodarstva očekuje da će zbog sporijeg gospodarskog rasta u 2019. proračunski deficit porasti a proces smanjenja javnog duga usporiti, naglašavajući da unatoč tome neće odustati od štedljive proračunske politike.

Vlada procjenjuje da će gospodarske aktivnosti ove godine porasti 1,2 posto, slabije u odnosu na dosada prognoziranih 1,5 posto, kazao je ministar gospodarstva Giovanni Tria.

Progonoza za iduću godinu također bi trebala biti revidirana, s 1,4 na jedan ili 1,1 posto, očekuje Tria.

“Zbog tog bi usporavanja deficit u 2019. trebao iznositi 1,2 posto“, procijenio je ministar u razgovoru za dnevnik Il Sole 24 Ore. Prethodna je vlada za iduću godinu zacrtala deficit od 0,8 posto BDP-a.

Tria je dodao i da će preciznija procjena deficita biti objavljena u rujnu a ovisit će o troškovima servisiranja duga i o prihodima odnosno smanjenju rashoda koje vlada planira kako bi izbjegla povećanje stope poreza na promet.

Pogoršanje gospodarskih prognoza moglo bi novu vladu dovesti u sukob s Europskom komisijom, koja prati proračune članica EU-a.

Tria pak tvrdi da su sve reformske mjere, navedene u vladinim planovima, “kompatibilne” s obvezama koje je Italija preuzela prema EU-u kada su u pitanju javne financije.

Kazao je da bi slabiji gospodarski rast mogao usporiti proces smanjenja duga, najvećeg u EU nakon onog grčkog, ali i dodao da je vlada zadržala plan njegova smanjenja.

T.R./hina

foto: arh.novo.hr