Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Talijanski regulator kaznio Apple i Samsung zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Talijanski regulator kaznio Apple i Samsung zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Talijanski regulator u srijedu je kaznio tehnološke divove Apple i Samsung s 10 milijuna odnosno pet milijuna eura zbog nepoštene trgovačke prakse kojom su klijente prisiljavali na kupnju novih mobitela.

Smatra se da je talijanski regulator prvi kaznio američkog i južnokorejskog proizvođača mobitela nakon pritužbi diljem svijeta da potiču kupce na ažuriranje operativnog sustava, što uporava rad njihovih uređaja pa su prisiljeni kupovati nove.

Istraga talijanskih regulatora otkrila je da su se “Apple i Samsung služili nepoštenim trgovačkim praksama”, stoji u priopćenju regulatora koji je istragu pokrenuo u siječnju nakon pritužbi klijenata.

Ažuriranje operativnih sustava “izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcioniranje uređaja, ubrzavajući time zamjenu telefona novima”, dodaje se.

Samsung je vlasnicima telefona Note 4 sugerirao da instaliraju novu verziju Googleova operativnog sustava Android, namijenjenog za noviji model Note 7, što je usporilo rad njihova uređaja.

Apple je pak vlasnicima iPhone 6 sugerirao da instaliraju operativni sustav namijenjen iPhoneu 7, što je također izazvalo probleme u radu uređaja.

Utvrđeno je i da Apple nije obavijestio klijente o “ključnim” karakteristikama litijskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosječno trajanje i mogućnost produljenja roka trajanja. Zbog toga je Appleu odrezana daleko veća kazna nego Samsungu.

Američka kompanija bila je primorana prošle godine priznati da je namjerno postepeno usporavala rad starijih modela iPhonea, što je potaknulo bojazni da su nepošteno navodili potrošače da ih zamijene novima.

U Appleu su tada porekli da su namjerno skraćivali rok trajanja svojih proizvoda, tvrdeći da su usporavali rad kako bi poboljšali izvedbu, budući da telefoni sporijim radom troše manje struje. Time se također sprečavalo neočekivano gašenje uređaja, tvrdili su.

Grupa sa sjedištem u Kaliforniji također je suočena s kolektivnom tužbom potrošača u Sjedinjenim Državama, napominje AFP.

K.A./hina

foto: Samsung