Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / TUI u sklopu kriznih planova za Brexit povećao rezervacije za jeftinija odredišta

TUI u sklopu kriznih planova za Brexit povećao rezervacije za jeftinija odredišta

Europska turistička grupa TUI objavila je u srijedu da je u sklopu kriznih planova za Brexit i očekivanih promjena u potražnji zbog slabljenja funte povećala hotelske rezervacije na jeftinijim odredištima, izdvajajući u toj skupini Bugarsku i Hrvatsku.

“Ne možemo kontrolirati ishod pregovora (o Brexitu) ali izrađujemo planove kako bismo uspješno prevladali eventualne poremećaje u našem poslovanju”, istaknuo je izvršni direktor kompanije Fritz Joussen.

Poskupe li određena odredišta za Britance zbog slabljenja funte, potražnja bi se mogla preusmjeriti na jeftinije zemlje, te je grupa već povećala hotelske rezervacije u zemljama poput Bugarske i Hrvatske, kazao je Joussen.

Navodi da Britanci obično potroše na praznike oko 1.000 funti a TUI je primijetio blago slabljenje potražnje za dalekim destinacijama.

Još nije jasno kako će izgledati prava letenja za avioprijevoznike nakon što Britanija napusti EU, iako kompanije traže jasne informacije najkasnije do listopada sljedeće godine.

Iz TUI-ja su pozvali pregovarače da predlože “praktično rješenje” za zrakoplovne tvrtke a u međuvremenu da produlje postojeće sporazume.

Joussen pritom napominje da TUI nije bio prisiljen slijediti primjer easyJeta koji je dobio austrijsku dozvolu za letenje unutar EU-a jer već posjeduju pet dozvola za poslovanje.

Njegova se izjava nadovezala na poslovno izvješće prema kojem je kompanija u financijskoj 2017. godini zabilježila 12 posto veću temeljnu dobit prije kamata, poreza i amortizacije, od 1,2 milijarde eura.

Zimski je booking u skladu s očekivanjima, uz pojačano zanimanje za Tursku.

Upozoravaju također da su zbog stečaja Air Berlina, drugog po veličini njemačkog prijevoznika, uknjižili trošak od 15 milijunja eura zbog obveze pokretanja novih pregovora s propalom tvrtkom o zakupu zrakoplova.

Sedam zrakoplova koji su letjeli za Air Berlin sada lete za Lufthansu i njezinu jedinicu Eurowings i Joussen je rekao da se to neće promijeniti čak i ako EU blokira Lufthansine planove za kupnju dijela Air Berlinova poslovanja.

N.H./h

foto: TUI

Tagovi: ,