Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Tusk poručio Trumpu da poštuje saveznike

Tusk poručio Trumpu da poštuje saveznike

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk oštro je poručio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da prestane prozivati europske saveznike zbog troškova za obranu jer Amerika nema boljeg saveznika od Europe i da poštuje svoje saveznike jer ih nema tako puno.

Želio bih se obratiti predsjedniku Trumpu izravno, koji već dugo i gotovo svakodnevno kritizira Europu zbog, po njegovu mišljenju, nedovoljnog doprinosa za zajedničke obrambene sposobnosti i za život na račun Sjedinjenih Država – Dragi predsjedniče Trump: Amerika nema i neće imati boljeg saveznika od Europe, rekao je Tusk nakon potpisivanja zajedničke izjave o suradnji između EU-a i NATO-a u sjedištu Saveza u Bruxellesu. Izjavu su potpisali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Danas Europljani troše na obranu puno puta više od Rusije i jednako koliko i Kina. Mislim da ne biste trebali dvojiti, gospodine predsjedniče, da su to investicije u zajedničku američku i europsku sigurnost i obranu. To se ne može nedvosmisleno reći za ruske i kineske troškove za obranu, dodao je Tusk.

Tusk je istaknuo kako je novac važan, ali da je solidarnost još važnija. Odbacio je argumente predsjednika Trumpa da Amerika sama štiti Europu od njezinih neprijatelja, ističući solidarnost koju su Europljani pokazali nakon terorističkog napada od 11. rujna 2001., sudjelovanje u misiji u Afganistanu, gdje je 870 Europljana izgubilo život.

Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a okupit će se u srijedu i četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsjednika na saveznike da povećaju obrambene proračune, a do sastanka dolazi u ozračju napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja.

Američki predsjednik nakon summita u Bruxellesu putuje u London, zatim u Glasgow, a u ponedjeljak 16. srpnja odlazi u Helsinki gdje se sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Europljani  se pribojavaju Trumpove nepredvidljivosti, a naročito mogućnosti da bi on mogao napraviti neke ustupke ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije njihova sastanka u Helsinkiju.

novo.hr

foto: scr.bbc

Tagovi: ,