novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Tvrtka iz Srbije prodaje male zrakoplove u SAD

Tvrtka iz Srbije prodaje male zrakoplove u SAD

Aero East Europe je dosad izvezao 165 letjelica.

Iz tvornice zrakoplova Aero East Europe, koja u Jagodini radi od studenoga prošle godine, kupcima u SAD-u otpremljene su dvije letjelice, izvještava Tanjug.

Riječ je o dva laka zrakoplova marke Sila, koji će do kupaca u Chicagu doći 24. ožujka, objasnio je vlasnik tvornice Milorad Matić.

Prema njegovim riječima, zrakoplovi imaju 1300 kubika, 100 konjskih snaga i postižu brzinu od 210 kilomatara na sat. Takav zrakoplov troši oko 15 litara bezolovnog benzina na sat.  Milorad Matić dodaje i da će se njegovi zrakoplovi koristiti u školama za obuku letačkog osoblja.

Matić je ranije izjavio Tanjugu da njegova tvornica izvozi zrakoplove u Italiju, Španjolsku, Francusku, Švedsku i Njemačku i da je cijena jedne takve letjelice od 50.000 eura naviše. Matić je dodao da je dosad izvezao 165 takvih zrakoplova.

Tvornica Aero East Europe u Jagodinu je preseljena iz Kraljeva, u iznajmljeni prostor u krugu bivšeg Plavog ključa, čiji je vlasnik jagodinski poduzetnik Bane Jović. Plan je da samostalnu tvornicu grade na prostoru uz sadašnji Sportski aerodrom na Štipljanskom putu, a u njoj bi bilo zaposleno oko 100 radnika.

K.N.

foto: aero east