novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Tvrtke iz cestarskog sektora potpisale ugovore o kreditiranju s osam banaka

Tvrtke iz cestarskog sektora potpisale ugovore o kreditiranju s osam banaka

Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb u četvrtak su potpisale ugovore o kreditiranju s predstavnicima osam banaka, što predstavlja završni korak drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, izvijestilo je u petak Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ugovori su potpisani s predstavnicima Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste banke, Splitske banke, Hrvatske poštanske banke, Croatia banke, OTP banke te Istarske kreditne banke.

Kredite su aranžirale Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka kao vodeći mandatirani aranžeri, voditelji knjige upisa i agenti, navodi se u priopćenju.

Kako ističu iz Ministarstva, radi se o završnom koraku drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, odnosno, o potpisivanju tzv. “jumbo” kredita, kojim je reprogramiran cestovni dug i kojim će se, zajedno s prethodno dogovorenim uvjetima na međunarodnom tržištu, ostvariti godišnje uštede veće od 50 milijuna eura.

Vrijednost kredita je 1,8 milijardi eura, a Vlada je za njega dala suglasnost na sjednici održanoj 29. ožujka ove godine.

Od tog iznosa, ugovor za kredit 1,14 milijardi eura potpisale su Hrvatske autoceste, 467 milijuna eura Hrvatske ceste i 202 milijuna eura Autocesta Rijeka Zagreb.

Prve tri godine krediti se otplaćuju u polugodišnjim ratama glavnice koje čine ukupno pet posto od glavnice kredita, a preostalih 95 posto glavnice otplaćuje se u idućih 18 polugodišnjih rata.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo ovim korakom u financijskom restrukturiranju cestarskih tvrtki. Podsjetio je kako je uz financijsko ključno i poslovno restrukturiranje cestarskih tvrtki.

“S mjerama iz pisma sektorske politike nastavit će se i u ovoj godini, uz daljnje smanjenje troškova održavanja i poslovanja. Navedeni postupci ključni su za daljnje provođenje postupka restrukturiranja cestovnog sektora i dio su Nacionalnog programa reformi”, poručio je Butković.

T.R./H

foto: fah

Tagovi: