auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / U Boschu tvrde da imaju rješenje za spas dizelskih motora

U Boschu tvrde da imaju rješenje za spas dizelskih motora

Njemački proizvođač elektroničkih komponenata i strojeva Robert Bosch GmbH iznašao je rješenje za dizelske motore koje bi ovim pogonskim jedinicama trebalo osigurati zadovoljavanje ekoloških normi, prenosi Tportal. Norme stupaju na snagu za dvije godine.

Proizvođači automobila su minulih godina ulagali znatna sredstva u dizelsku tehnologiju koja nudi nižu emisiju CO2 od benzinske tehnologije.

EU je propisala kvote za emisiju CO2 koje će morati zadovoljiti proizvođači unutar vlastitih flota ako ne žele plaćati penale, međutim s padom popularnosti dizelaša zbog previsoke emisije dušikovog oksida i potencijalnih zabrana korištenja ovih automobila u europskim gradovima, ovaj plan je došao u opasnost.

U Boschu vjeruju kako imaju rješenje za nastali problem, i spas desetine tisuća radnih mjesta, a premda ne ulaze u tehničke detalje tvrde kako njihova novo razvijena tehnologija optimizira temperature u ispušnom sustavu što smanjuje emisiju dušikovih oksida na jednu desetinu zakonski dopuštene granice.

Boschova tehnologija također ne zahtijeva novi hardver, te jamči postojano nisku emisiju NOx čak i pri niskim temperaturama.

Ipak, ima jedna kvaka – sustav je namijenjen novim dizelašima te ga nije moguće prilagoditi postojećim modelima na tržištu.

novo.hr

foto: Bosch