auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / U Hrvatskoj javne punionice električnih automobila besplatne jer nema regulacije

U Hrvatskoj javne punionice električnih automobila besplatne jer nema regulacije

Iznos od 25 milijuna kuna koje je država ove godine namijenila za kupnju električnih i hibridnih automobila te električnih motocikala, skutera, četverocikala i bicikala bacio je električne automobile ponovo u prvi plan.

Njihova izuzetno visoka cijena najveća je prepreka za kupnju i razlog što danas u Hrvatskoj ima vrlo malo električnih automobila. Izuzmemo li cijenu samog vozila, električni automobili mnogo su jeftiniji od klasičnih u samoj eksploataciji, od održavanja do cijene goriva, odnosno u ovom slučaju električne energije koja ih pokreće.

Prosječan električni auto troši od 10 do 20 kuna struje na 100 kilometara, no većina ne zna da se vlasnici električnih automobila već godinama kroz Hrvatsku voze uglavnom potpuno besplatno. Naime, punjenje na javnim punionicama se ne naplaćuje, štoviše prema zakonu ono se niti ne smije naplaćivati jer ova djelatnost još nije zakonski regulirana.

Da bi napunili baterije vašeg električnog automobila sa strujom vrijednom 20, 30, a kod nekih automobila i stotinjak kuna po punjenju, ne treba vam niti lipa. Naime, mnoge punionice, primjerice one koje je postavio grad Zagreb (kod Poglavarstva) ne zahtijevaju nikakvu sigurnosnu provjeru.

Dovoljno je samo priključiti kabel na vozilo i započeti s punjenjem. S druge strane većina punionica zahtijeva neki oblik autorizacije, no punjenje je i dalje potpuno besplatno, pišu 24 sata.

novo.hr

foto: epa