Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / U Hvaru otvoreni Dani hrvatskog turizma

U Hvaru otvoreni Dani hrvatskog turizma

Dani hrvatskog turizma – najveći, tradicionalni skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, započeli su u srijedu u Hvaru koji slavi 150. obljetnicu organiziranog turizma, u sjećanje na 1868. godinu i osnivanje Higijeničkog društva kao preteče turističkih zajednica.

Na dvodnevnoj se manifestaciji okupilo više od 1500 turističkih djelatnika. Na više edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova sudjelovat će vodeći domaći i svjetski turistički stručnjaci, opinionmakeri i  influenceri iz poslovnog i društvenog života, a glavne su teme važnost kreativnih industrija, interneta i društvenih mreža, gastronomije, pojačane promocije i ljudskih potencijala za turizam

Tradicionalno, kruna je dodjela nagrada i priznanja najboljima po izboru Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, u četvrtak navečer.

Matušić: Turistički djelatnici ključ su uspješnosti

Čestitajući obljetnicu Hvaru, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić na svečanom je otvaranju istaknuo kako su “Dani” odlična prilika da se napravi rekapitulacija učinjenog u ovoj godini te nagradi najbolje, kao i da se turistički radnici okrenu prema novim ciljevima i izazovima.

“Trenutak je ovo u kojem se želimo zahvaliti svim turističkim djelatnicima jer oni su ključ uspješnosti hrvatskog turizma. Bez njihovog samozatajnog rada ne bismo imali ovakve uspjehe, ne bismo bili najvažnija ekonomska grana u Hrvatskoj i stoga nam je dužnost nagraditi ih za inovacije, turističke proizvode i najbolje destinacije”, rekao je Matušić.

Staničić: Hrvatska ima stabilnu poziciju na globalnom turističkom tržištu

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da je domaćin Dana,  Hvar, “jedno od najpoznatijih destinacija na svjetskom emitivnom turističkom tržištu”.

DHT je prigoda da razmijenimo informacije i iskustva koja će turističkim djelatnicima dobro doći u planiranju svih aktivnosti za iduću godinu, kako bi “Hrvatska i dalje zadržala pozitivan trend turističkog prometa, svoju stabilnu i čvrstu poziciju na globalnom turističkom tržištu i isticala se raznolikošću i kvalitetom te bila konkurentna”, rekao je Staničić.

“Prigoda je to i da zahvalimo svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju pozitivnih turističkih rezultata, da istaknemo i nagradimo nabolje jer, čovjek je ključ uspjeha u turizmu. I da to bude dodatni podstrek svima nama koji radimo u turizmu kako bismo sljedeće godine bili još bolji”, istaknuo je  Staničić u izjavi novinarima.

Kovačević: Turizam je perjanica nacionalne ekonomije

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević naveo je da turizam u hrvatskom BDP-u sudjeluje s gotovo 20 posto i očekuje da će ove godine doseći 12 milijardi eura.

“To govori da je hrvatski turizam perjanica nacionalne ekonomije. Postignutim rastom od 5 posto ove godine, unatoč buđenju konkurentskih tržišta, posebice na Sredozemlju, možemo reći da smo i ove godine postigli dobre turističke rezultate, posebice ako ih stavimo u kontekst da još uvijek nisu aktivirani svi potencijali, primjerice u kontinentalnom turizmu”, dodao je.

Naglašava potrebu većih investicija, ponajviše u hotelski smještaj, a pozdravio pripremu zakona o pomorskom dobru i zakon o turističkom zemljištu koji bi, ocijenio je, trebali biti svojevrsni zamašnjak novog investicijskog ciklusa.

Kovačević je ukazao i na problem radne snage jer, poručio je, bez kvalificirana radne snage na svim razinama nema kvalitetnog turizma ni konkurentnosti.

Kao domaćin, goste je na Danima hrvatskoga turizma pozdravio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak kazavši kako su oni veliko finale cjelogodišnje proslave 150. obljetnice kojom je odano priznanje generacijama koje su stvarale turističku ponudu Hvara i utrle put hrvatskog turizma općenito.

N.H./hina

foto: visit-hvar