Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / U javnoj raspravi novosti oko boravišne pristojbe za nautičare

U javnoj raspravi novosti oko boravišne pristojbe za nautičare

Ministarstvo turizma do 29. lipnja provodi javno savjetovanje o pravilniku koji definira načine plaćanja boravišne pristojbe za nautičare, a pripremaju se i druge promjene boravišne pristojbe za 2019., o čemu uredbu svakog ljeta za iduću godinu donosi Vlada.

“U uredbi kojom se utvrđuju iznosi boravišne pristojbe za 2019. doći će do promjene boravišne, a planira se i izdvojiti skupinu ‘Kampovi’, odnosno ‘Kampovi i Kamp odmorišta’, za koje će se iznosi boravišne pristojbe posebno definirati.”, kažu iz Ministarstva turizma na upit Hine, uz napomenu da se na svim tim promjenama još radi te da će o detaljima na vrijeme izvijestiti javnost.

Planira se i promjena iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po krevetu i kamp jedinici, sukladno koeficijentu razreda turističkog mjesta.

Ističu pritom da je Ministarstvo turizma uzimalo u obzir i prihvaćalo kvalitetne prijedloge relevantnih dionika turističkog sektora i stručnjaka, a sve s ciljem donošenja što kvalitetnijeg rješenja, koje će omogućiti povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma.

Boravišna pristojba ovisi o tržišnim kretanjima

“Visine boravišne pristojbe za 2019. odredit će se sukladno kretanjima na tržištu, uzimajući u obzir i visine te pristojbe u konkurentskim turističkim zemljama. Za nautičare odnosno za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu izvršit će se korekcija u odnosu na važeću Uredbu, i to tako da se smanje iznosi paušala boravišne pristojbe. U tome je Ministarstvo prihvatilo zahtjeve i nautičara i luka nautičkog turizma, kao i drugih dionika nautičkog sektora”, otkrivaju iz Ministarstva.

Prema izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe za nautičare, koje je krajem svibnja Ministarstvo ‘pustilo’ u 30-dnevnu javnu raspravu na eSavjetovanju, predlaže se da nautičari mogu platiti paušal boravišne pristojbe i za kraće razdoblje, odnosno za tri dana, uz dosadašnja razdoblja od osam, 15, 30 i 90 dana te za godinu dana.

Uz to bi tu pristojbu osim u lučkim kapetanijama mogli platiti i u lukama nautičkog turizma, odnosno marinama, čime bi se nautičarima olakšalo plaćanje boravišne za drugi i svaki idući puta kada se izdaje potvrda za novo vremensko razdoblje.

Temeljem prijedloga Ministarstva turizma, uredbu o plaćanju boravišne pristojbe za ovu godinu Vlada je donijela prošlog ljeta, 4. kolovoza, s time da je u toj uredbi iznos boravišne za 2018. povećan prvi puta nakon 1999.

Time se za ovu godinu najviši iznos boravišne pristojbe po osobi i noćenju u glavnoj sezoni povećao za 1 kunu, odnosno sa 7 na 8 kuna, uz općenito blago povećanje raspona iznosa te pristojbe, koji se o razdoblju sezone i razreda turističkog mjesta kreće od najmanjih 2,5 kune izvan sezone u D i ostalim razredima turističkih mjesta, do 8 kuna u A razredu turističkog mjesta i u glavnoj sezoni.

Boravišnu pristojbu plaćaju turisti za turistička noćenja u objektima u kojima se ta pristojba plaća po noćenju – hoteli, kampovi, charter – te za nautičare, odnosno vlasnike ili korisnike plovila koji tu pristojbu plaćaju za sebe i sve osobe koje noće na plovilu.

N.H./H

foto: fah