Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / U KB Dubrava otvoren Centar edukacije Međunarodne dijabetičke federacije

U KB Dubrava otvoren Centar edukacije Međunarodne dijabetičke federacije

U Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava u srijedu je otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije (MDF) u Hrvatskoj, kao priznanje hrvatskim stručnjacima za sve što su postigli u liječenju šećerne bolesti, a otvorili su ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik MDF-a Nam Cho.

U Hrvatskoj je danas službeno registrirano 286.000 oboljelih od šećerne bolesti, no procjenjuje da ih je više od 450.000. Na liječenje dijabetesa odlazi 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a zbog kasnog otkrića bolesti čak 88 posto tih sredstava odlazi na liječenje komplikacija.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila kako očuvanje zdravlja i prevencija bolesti nije samo odgovornost pojedinca već cijelog društva, dok je briga o zdravlju građana jedno od temeljnih ustavnih prava.

Hrvatska u zadnjih nekoliko godina ponovno ima važnu ulogu u europskoj i svjetskoj dijabetologiji, istaknula je predsjednica i čestitala KB Dubrava jer je jedina  bolnica s područja jugoistočne Europe koja je imenovana centrom izvrsnosti MDF-a.

novo.hr

foto: scr.hrt

Tagovi: