Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / U svijetu se alarmantno povećava broj oboljelih od raka

U svijetu se alarmantno povećava broj oboljelih od raka

Prema svjetskim podacima, svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obole od raka tijekom života, a svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti.

Rak se i dalje alarmantno širi u svijetu s 18,1 milijuna novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih ishoda tijekom 2018. godine, prema posljednjim podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Prema novim procjenama za 36 vrsta raka u 185 zemalja rak pluća je najsmrtonosniji s 1,8 milijuna smrtnih slučajeva (18,4 posto), slijedi rak debelog crijeva (881.000 smrtnih slučajeva ili 9,2 posto), rak želuca (783.000 smrtnih slučajeva) i rak jetre (782.000 smrtnih slučajeva).

Bez raka kože osim melanoma, novi slučajevi raka u svijetu dosežu 17 milijuna u 2018. prema 14 milijuna u 2012. godini. “Ti novi podaci pokazuju da preostaje puno posla u odgovoru na alarmantno povećanje svjetskog bremena raka i da je prevencija ključna”, rekao je Christopher Wild, direktor IARC-a u Lyonu.

Oko polovice novih slučajeva i više od polovice smrti od raka u svijetu 2018. zabilježeno je u Aziji, većinom u Kini, djelomično i zato što je ondje koncentrirano oko 60 posto svjetskog stanovništva.

Rak pluća vodi među najčešće dijagnosticiranim rakovima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti od raka s oko dvadeset posto slučajeva.
Izvješće naglašava zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena.

Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama (627.000 smrti).

Povećanje broja slučajeva oboljelih od raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom čimbenika opasnosti poput pušenja, pretilosti, nedostatnog kretanja i neuravnotežene prehrane.

Od trećine do dvije petine novih slučajeva moglo bi se izbjeći eliminiranjem ili smanjenjem izloženosti poznatim čimbenicima opasnosti povezanim s načinom života i okolišem.

N.H./hina

foto: nc.gov

Tagovi: ,