auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Uber suočen s istragama u SAD-u i Europi nakon priznanja o hakiranim podacima

Uber suočen s istragama u SAD-u i Europi nakon priznanja o hakiranim podacima

Uber je suočen s mnoštvom poziva za pokretanjem istrage nakon priznanja kako je pokušao zataškati da su krajem 2016. godine bili hakirani podaci 57 milijuna korisnika njegovih usluga.

“Odbor za trgovinu u američkom Senatu trebao bi održati saslušanje na kojem bi od Ubera zahtijevao pojašnjenje takva strašnog kršenja tajnosti osobnih podataka i neobjašnjivo kašnjenje u informiranju svojih korisnika i vozača o tome”, objavio je na Tweeteru američki senator Richard Blumenthal iz Connecticuta.

Predstavnik savezne države New Jersey Frank Pallone, demokrat u Odboru za enegetiku i trgovinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, pozvao je Američku komisiju za trgovinu (FTC) da istraži kompaniju, stoji u izjavi objavljenoj također na Tweeteru.

Iz federalnog su regulatora izvijestili da su svjesni počinjenog prijestupa i da će istražiti taj incident.

“Pozorno analiziramo ozbiljna pitanja koja su se pojavila”, kazao je glasnogovornik FTC-a u priopćenju za agenciju DPA.

Državni odvjetnici saveznih američkih država Massachusetts, Connecticut i New York kazali su da će istražiti Uber i utvrditi kako je postupio u vezi hakiranja, piše agencija Bloomberg.

Uber je također suočen s istragama u Europi vezanim za spomenuti incident.

Britanski ured povjerenika za informiranje (ICO), kako su izvijestili, u izravnom je kontaktu s kompanijom.

“Kao što bi britanski građani i očekivali, ICO je u izravnom kontaktu s kompanijom kako bi utvrdio brojke i koji je tip osobnih podataka moguće ugrožen”, stoji u priopćenju zamjenika povjerenika Jamesa Dipple-Johnsona. 

Vlasti u Italiji i Nizozemskoj pokrenule su istrage vezane uz Uberove poslovne prakse, objavio je Bloomberg.

Uber je priznao u utorak da je 2016. bio upoznat s krađom podataka, koji se tiču 57 milijuna korisnika diljem svijeta i preko pola milijuna vozača u Sjedinjenim Državama. Američka tehnološka kompanija navodno je platila hakerima da sve zataškaju.

K.A.

foto: arhiva/h

Tagovi: