novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Uljanik: Na izvanrednoj skupštini Društva uskoro će se izabrati novi NO i Uprava

Uljanik: Na izvanrednoj skupštini Društva uskoro će se izabrati novi NO i Uprava

U subotu je održana zajednička sjednica Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d. uz prisustvo svih uprava društava ULJANIK Grupe, priopćeno je iz kompanije.

Tema sjednice bila je aktualna situacija, traženje rješenja za isplatu plaće u najkraćem roku i koraci koje je potrebno poduzeti kako se ne bi dozvolila blokada funkcioniranja sustava Uljanika.

Priopćenje Uljanika prenosimo u cijelosti:

“Značajan dio današnje rasprave bio je fokusiran na osjetljiv odnos s naručiteljima brodova, koji s velikom pozornošću prate sva događanja. Uprava je u proteklim tjednima i danima predlagala konkretna i zakonita rješenja za isplatu plaće za čiju je provedbu itekako važna nedvojbena podrška Vlade, te se i danas zajednički radi na nekoliko varijanti.

Ne stoje teze da je Uljanik isključivo privatna tvrtka jer u njoj nije dominantan ORD (organizirano radničko dioničarstvo). Uljanikovim su radnicima 2012. prodane dionice, no oni su i danas svi jednaki mali dioničari-pojedinci te nemaju zajedničko nastupanje unutar
organizirane udruge dioničara.

Da u Uljaniku ne postoji organizirano radničko dioničarstvo potvrđuje i činjenica da s jučerašnjim danom, kojim je okončan zakonski rok, Društvu nije dostavljen dovoljan broj prijava za Skupštinu 31. 8. 2018. te se ona zbog zakonskih ograničenja, odnosno nedostatka
minimalnog broja prijava, mora odgoditi. Unatoč pozivima i uobičajenim aktivnostima svih stručnih službi koje su na raspolaganju svim dioničarima kao i na svim prethodnim skupštinama, trenutna atmosfera i velika količina dezinformacija koje se plasiraju radnicima
izvan Uljanika te pozivi da se sami organiziraju rezultirali su time da se, sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, Skupština neće održati u najavljenom terminu. Iako stručne službe još provjeravaju sve prijave, prema sada dostupnim podacima, za Skupštinu se od ukupnog broja dioničara prijavilo samo njih 46 posto, od kojih samo 16,8 % malih dioničara, ili približno samo trećina od ukupnog broja malih dioničara. Pored navedenih institucionalnih i malih dioničara, sama država ima preko 25 % vlasništva Uljanika i pojedinačno je najveći suvlasnik. Stoga je potpuno logično rješavanje ove situacije tražiti u maksimalnoj suradnji s Vladom i resornim ministarstvima.

Uljaniku od tog trenutka nemoguće koristiti standardno tržišno financiranje iz komercijalnih banaka te se nakon rescue aid kredita automatizmom ide u Program restrukturiranja. Sve spomenuto navedeno je u odlukama Vlade iz veljače, stoga Uljanik ne traži novu potporu, već provođenje ranije predviđenog Programa restrukturiranja.

Nakon što se iz objektivnih razloga nije uspjelo realizirati dio dogovora vezan za tekuću likvidnost do početka primjene Programa, jedan od prijedloga Uprave (provjeren i potvrđen pri EU-u) bio je i da se prema dozvoljenim smjernicama EU-a krene s primjenom
Programa i prije notifikacije EU-a. Nažalost, u zakonodavstvu RH, za razliku od nekolicine drugih zemalja EU-a, unesena je ograničavajuća odredba prema kojoj RH ne može krenuti u primjenu bez odobrenja EU-a.

Strateški partner maksimalno je uključen u rješavanje problema i dosad je već uplatio polovicu iznosa potrebnog za dokapitalizaciju. Ne može se očekivati da strateški partner sam izvrši sve svoje obveze prije službenog početka primjene Programa restrukturiranja.

Zaključno, Uprava i Nadzorni odbor očitovali su se po zahtjevima sindikata za smjenom Uprave i zahtjevu Štrajkaškog odbora za isplatom plaće. Uprava iskazuje žaljenje i razumijevanje problema u kojima se nalaze radnici bez plaće te i sada i u narednim satima
razrađuje moguće modele razrješavanja tog problema. Ostavka Uprave aktivirala bi i već ranije najavljene ostavke sva tri člana NO-a, što bi značilo da Uljanik u narednom tjednu, kada se mora naći rješenje za plaće, ostaje bez ijednog tijela upravljanja.

Na Izvanrednoj skupštini Društva, i to nikome nije sporno, izabrat će se novi nadzorni odbor, koji će imenovati novu upravu. Do tog datuma Društvo ne smije ostati bez tijela upravljanja jer bi to, kako neki i priželjkuju, značilo blokadu sustava. Unatoč pritiscima onih koji osim zahtjeva za smjenom ne nude nikakva rješenja, Uprava i NO nemaju moralno pravo ostaviti Uljanik i radnike bez mogućnosti pronalaska rješenja u intenzivnoj suradnji s Vladom RH. Kad se nađe rješenje za Uljanik i sve radnike, Uprava će se povući kao što je naglasila u svim javnim istupima.

novo.hr

foto: scr.hrt

Tagovi: