novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Uljanik zove partnere radi restrukturiranja; radi li se to ‘preko medija?’

Uljanik zove partnere radi restrukturiranja; radi li se to ‘preko medija?’

Uljanik grupa u ponedjeljak je najavila da će tijekom ovog tjedna strateškim partnerima uputiti poziv na uključivanje u investicijske programe, što je vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

“Kako je već najavljeno u medijima te na sastancima s upravljačkim tijelima, sindikatima i radničkim vijećima održanim u proteklom razdoblju, tijekom ovog tjedna će strateškim partnerima biti upućen poziv na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja društva Uljanik Brodogradilišta d.d. – članice Uljanik grupe”, priopćio je Uljanik putem Zagrebačke burze.

Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera posljednjih su 20-ak dana bile teme razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a krajem prošlog tjedna i službeno je u Bruxellesu pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta. 

Naime, sredinom studenoga iz Ministarstva su najavili da će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom s obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja.

Uprava Uljanika prošli je tjedan i sindikate koji djeluju u tom brodogradilištu upoznala s planovima restrukturiranja te ulasku strateškog partnera koji bi s državom podijelio troškove restrukturiranja i ojačao pregovaračku poziciju pred Europskom komisijom.

Direktor poslovno-informacijskih sustava Uljanika Hrvoje Markulinčić tada je izvijestio da Uljanik razgovara s nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih tvrtki u branši i izvan nje.

“Za program restrukturiranja koji u sebi sadrži diverzifikaciju brodogradnje itekako se nailazi na interes budućih investitora”, ustvrdio je Markulinčić dodajući da se to odnosi na gradnju visokosofisticiranih brodova.

Naglasio je kako je Uljanik jedino među hrvatskim brodogradilištima koje još nije restrukturirano te da je sada pravo vrijeme za restrukturiranje, jer su navozi i knjiga narudžbi puni.

Sve bi to bilo u redu, ali izgleda da se Uljanik sve više ‘restruktuira preko medija’, a ne na mjestima gdje bi se to trebalo raditi. Simptomatična je poveznica sa slučajem dokapitalizacije Đure Đakovića.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Vedran Dragičević istaknuo je kako smatra da bi Vlada trebala financijski poduprijeti Uljanik dok ne dođe strateški partner, a smatra i kako bi bilo dobro da strateški partner bude iz Hrvatske?! Rekli bismo ‘glazbene želje’ sindikalaca. Jer bitno da je domaći, to je dobitna formula!

No, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić ocijenio je “igrokazom” aktivnosti oko restrukturiranja i ulaska strateškog partnera u Uljanik. To je zapravo početak preseljenja Uljanika, ustvrdio je Bulić, upozoravajući i da restrukturiranje podrazumijeva gašenje nekih djelatnosti i višak radnika.

Uprava Uljanika te je izjave nazvala politikantskim i poručila kako ih nije vrijedno komentirati.

D.B./h

foto: scr.arhiva

Tagovi: