auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Upravni sud zabranio dizelaše u Koelnu i Bonnu

Upravni sud zabranio dizelaše u Koelnu i Bonnu

Gradovi Koeln i Bonn morat će od travnja 2019. godine uvesti zabranu prometa za vozila na dizelski pogon koja ne udovoljavaju najnovijim standardima o čistoći ispušnih plinova, odlučio je Upravni sud u Koelnu.

U obrazloženju presude stoji da se predugo čekalo s mjerama za smanjenje vrijednosti dušikovog oksida u atmosferi te da je sada jedina preostala mjera zabrana.

Zabrana se od travnja 2019. odnosi na vozila do norme Euro 4, a od rujna i za automobile s oznakama Euro 5.

Zabranu prometa za dizelska vozila zatražila je ekološka udruga Njemačka zaštita okoliša koja je već u više njemačkih gradova, između ostalog i u Berlinu, Frankfurtu, Hamburgu i Stuttgartu, sudskim putem izborila zabrane.

Njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Markel, nedavno je najavila uvođenje mjera koje bi spriječile zabrane prometa za vozila s dizelskim motorima.
Ministar prometa Andreas Scheuer sazvao je sastanak s predstavnicima automobilske industrije kako bi se sagledale daljnje mjere kojima bi se spriječile zabrane.

Vlada se zauzima za mehaničke promjene na motorima starijih dizelskih vozila što predstavnici industrije odbacuju zbog troškova.

P.T./hina

foto: novo.hr