Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Valamar Riviera poslala ponudu CERP-u za Hotele Makarska

Valamar Riviera poslala ponudu CERP-u za Hotele Makarska

Hotelska kompanija Valamar Riviera predala je u srijedu CERP-u obvezujuću ponudu za kupnju 55,5 posto državnog udjela u Hotelima Makarska, a u tome djeluje zajedno s AZ obveznim mirovinskim fondovima, izvijestili su iz Valamara.

Država prodaje 621.086 dionica ili 55,5 posto temeljnog kapitala u Hotelima Makarska, jednoj od važnijih hotelskih tvrtki na Makarskoj rivijeri, a Valamar Riviera je ponudu za kupnju predala temeljem poziva Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji vodi taj proces privatizacije. CERP je na predaju obvezujućih ponuda pozvao 26 potencijalnih investitora koji su se javili u prvom krugu tog procesa s pismom interesa.

Službeno je o predaji ponude izvijestio samo Valamar objavom putem Zagrebačke burze, dok se u CERP-u za sada nisu mogli dobiti podaci koliko je obvezujućih ponuda pristiglo niti tko ih je dao.

“U sklopu obvezujuće ponude Valamar Riviera dostavila je CERP-u i plan poslovanja, razvoja i ulaganja u Hotele Makarska d.d. koji predviđa značajan dugoročni ciklus investicija. Zajedno s AZ obvezni mirovinski fondovima imamo namjeru značajna sredstva uložiti i u razvoj destinacije Makarska s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći i otvaranja novih radnih mjesta”, najavljuju iz Valamara.

Time Valamar i AZ fondovi nastavljaju uspješan model ulaganja kojim su 2016. realizirali akviziciju rapske hotelske kompanije Imperial, u koju ove godine, kako ističu iz Valamara, nakon restrukturiranja i reorganizacije, ulažu 72 milijuna kuna u rekonstrukciju objekata čime počinje novi razvojni ciklus te tvrtke.

Valamar zapošljava šest tisuća djelatnika, upravlja s 30 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta u pet jadranskih destinacija, većinom u Istri, na Krku i u Dubrovniku. Ove su godine investirali 906 milijuna kuna, što je i najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu, dok za 2018. najavljuju nastavak investicija s ambicijom daljnjeg dvoznamenkastog rasta poslovanja i vrijednosti.

Uz Valamar, za Hotele Makarska, kako se neslužbeno doznaje, ima i drugih zainteresiranim pri čemu se spominje i tvrtka Pivac (mesna industrija) iz Vrgorca. 

Upravno vijeće CERP-a je 22. studenoga, nakon provedenog prvog privatizacijskog kruga s prikupljanjem pisama interesa, odlučilo o početnim cijenama i postupku provedbe obvezujućeg kruga za zadnje tri hotelske tvrtke u većinskom državnom vlasništvu – Hotelima Makarska, Hotelima Maestral iz Dubrovnika i Jadran iz Crikvenice.

Za Hotele Makarska i 55,5 posto državnog udjela određena je početna cijena od 150 milijuna kuna ili 241,6 kuna po dionici, dok je za gotovo 67 posto državnog udjel u Hotelima Maestral početna cijena 114,2 milijuna kuna ili 321,4 kune po dionici, a za 70,7 posto u Jadranu cijena je gotovo 194 milijuna kuna ili 5,5 kuna po dionici, pri čemu se za Jadran traži i dokapitalizacija do najmanje 200 milijuna kuna.

U prvom krugu najviše pisama interesa, 40, stiglo je za Maestral, potom 26 za Makarsku, a za Jadran 22.

Samo zainteresirani koji su se javili u prvom krugu pozvani su na dostavu obvezujućih ponuda, pri čemu je za sve tri tvrtke trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije 100 tisuća kuna.

K.A.

foto: hoteli-makarska