Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija/zdravlje i ljepota / Velika potražnja za električnim četkicama u Kini omogućila Philpsu snažan rast

Velika potražnja za električnim četkicama u Kini omogućila Philpsu snažan rast

Snažna potražnja za električnim četkicama na kineskom tržištu pomogla je nizozemskom proizvođaču medicinske opreme Philipsu da poveća prihode u trećem tromjesečju, pokazuje u ponedjeljak objavljeno poslovno izvješće.

Philips je prošle godine izdvojio poslovanje s rasvjetnim tijelima u zasebnu kompaniju čije su dionice uvrstili u burzovnu kotaciju. Poslovni su fokus potom usmjerili na medicinske i proizvode za zdravstvenu skrb.

U trećem su tromjesečju u Kini zabilježili dvoznamenkastu stopu rasta, nadomjestivši time stagnaciju u Sjevernoj Americi i 6-postotni pad u zapadnoj Europi.

“Imali smo posebno jako tromjesečje u Kini”, izjavio je novinarima izvršni direktor Frans van Houten, izdvajajući među glavnim pokretačima aktualnog i budućeg rasta poslovanja snažnu potražnju za električnim četkicama za zube i pojavu privatne zdravstvene zaštite u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

“Vrlo smo optimistični u vezi mogućnosti u Kini”, rekao je Van Houten. “Naše četkice za zube i dalje se prodaju jako dobro a paralelno se zbog porasta broja privatnih bolnica smanjuje rizik da vlada preferira domaće dobavljače”, dodao je.

Philips je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježio četiri posto više prihode nego u istom lanjskom razdoblju, u iznosu 4,1 milijarde eura.

Temeljna dobit porasla je 12 posto, na 532 milijuna eura.

Pritom su ključni odjeli koji proizvode uređaje za osobnu higijenu, poput električnih četkica za zube, ali i sofisticirane medicinske uređaje poput skenera i opreme za kirurgiju, zabilježili u cjelini gledano slabiji rast nego u prethodnom razdoblju.

Izuzetak predstavlja poslovanje s opremom za umreženu zdravstvenu skrb, koje obuhvaća sustave za praćenje pacijenata odnosno softver za prikupljanje i analizu podataka o pacijentima, s rastom prihoda za osam posto. U prethodnom su tromjesečju njegovi prihodi stagnirali.

Zbog ukupnog rasta u trećem tromjesečju Philips je na putu da ostvari zacrtani godišnji rast, rekao je Van Houten.

“Realizirali smo prosječni rast od četiri posto u ovoj godini, a vjerujemo da će četvrto tromjesečje biti još snažnije. Time ćemo se bez većeg naprezanja približiti zacrtanom rasponu od četiri do šest posto u 2017. godini”, dodao je.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) u trećem tromjesečju bila je u skladu s očekivanjima analitičara dok je rast prihoda bio nešto slabiji od predviđanih 4,5 posto.

T.R./h

foto: Gadget Tools