auto-moto

Home / auto-moto/Ostale vijesti / /VIDEO/ Saudijke konačno za volanom, slavile na ulicama

/VIDEO/ Saudijke konačno za volanom, slavile na ulicama

Žene u Saudijskoj Arabiji sinoć su odmah iza ponoći izašle automobilima na ulice i tako obilježile ukidanje zabrane vožnje, koja je dugo bila simbol represije nad ženama u tom vrlo konzervativnom muslimanskom kraljevstvu.

Ukidanje zabrane, koje je prošlog rujna naredio kralj Salman, dio je sveobuhvatnih reformi koje gura njegov moćan sin, princ Mohammed bin Salman, u nastojanju da transformira gospodarstvo najveće svjetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo.

Žene su vozile automobile i veselile se dok je policija promatrala. Spremne smo, a to će u potpunosti promjeniti naš život, smatra Samira al-Ghamadi, 47-godišnja psihologinja iz Jeddaha, jedna od prvih žena kojima je izdana vozačka dozvola. Žene su tek početkom lipnja počele zamjenjivati inozemne vozačke dozvole, stoga je broj novih vozačica još uvijek nizak. Ostale uče voziti u novim državnim školama. Očekuje se da će do 2020. biti 3 milijuna žena s vozačkom dozvolom u toj zemlji.

Neke žene međutim i dalje su suočene s otporom konzervativnih rođaka, a mnoge su se i naučile na privatne vozače pa oklijevaju krenuti same na prepune autoceste u toj zemlji. Mnogi Saudijci slave taj potez putem društvenih mreža, no ima i podrugljivih komentara i onih zabrinutih oko utjecaja koji će to imati na društvo.

Ukidanje zabrane vožnje automobila, koja je godinama izazivala međunarodnu osudu i usporedbe s talibanskom vladavinom u Afganistanu, pozdravili su zapadni saveznici kao dokaz novog progresivnog trenda u Saudijskoj Arabiji. Većina mladog stanovništva, koje prevladava u tom kraljevstvu, podupire reforme princa Mohammeda, no mnogi Saudijci pribojavaju se da će brzina reformi izazvati zazor religioznih konzervativaca koji su nekoć bili dominantni.

P.T.

foto: twitter

Tagovi: