Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Vijeće Europe oštro protiv ugrožavanja prava žena na pobačaj

Vijeće Europe oštro protiv ugrožavanja prava žena na pobačaj

Spolna i reproduktivna prava žena, među kojima pravo na siguran i legalan pobačaj, još se krše i ograničavaju zakonima, politikom i praksom rodnih stereotipa i nejednakosti u Europi, a u nekim njezinim dijelovima ugroženija su zadnjih godina, upozorava Vijeće Europe u utorak.

“Spolna i reproduktivna prava, uključujući pravo na spolno i reproduktivno zdravlje, bitni su elementi ljudskih prava i zato država mora učinkovito jamčiti spolno i reproduktivno zdravlje i prava”, navodi povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks.

Bez poštivanja tih prava ugroženi su neki od najvažnijih i najintimnijih aspekata ljudskih bića i njihova sposobnost da autonomno odlučuju o vlastitu tijelu, zdravlju i spolnosti kao i o tome hoće li biti roditelji, stoji u izvješću objavljenom uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

“Zadnjih godina rastu prijetnje spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u pojedinim dijelovima Europe”, piše u izvješću.

Te prijetnje ugrožavaju znatan globalni napredak ostvaren zadnjih desetljeća u smjeru uklanjanja diskriminacije.

“Posebno se prijetnje odnose na uvođenje nazadnih ograničenja u pravu na pobačaj i kontracepciju”, piše povjerenik VE-a.

Pravo na novčanu pristupačnost i raspoloživost modernoj kontracepciji, pravo svim ženama na siguran i zakonit pobačaj, cjelovit spolni odgoj, poštivanje rodne jednakosti, ulaganje u spolno i reproduktivno zdravlje žena i zdravstveni sustav koji će unaprijediti ženska spolna i reproduktivna prava, neke su od osam preporuka koje države trebaju jamčiti u okviru poštivanja ljudskih prava žena i djevojčica u Europi.

“Sudovi u Hrvatskoj, Portugalu i Slovačkoj odbacili su peticije kojim se osporava ustavno pravo žena na pobačaj”, navodi se u izvješću.

Andorra, Irska, Liechtenstein, Malta, Monako, Sjeverna Irska, Poljska i San Marino imaju vrlo restriktivne zakone kojima se ženama ograničava pobačaj osim u estkremnim slučajevima.

U Irskoj su primjerice zapriječene kazne ženama do 14 godina zatvora, a u Sjevernoj Irskoj čak doživotna kazna.

Uporaba modernih kontraceptivnih sredstava u nekim zemljama Europe kao što su Albanija, Armenija, Azerbajdžan i Bosna i Hercegovina je među najnižima u svijetu, stoji u izvješću.

U nekim bogatim državama Europe, primjerice Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, zdravstvo pokriva troškove kontracepcije adolescenticama, ali ne i starijim ženama.

Nasilje i kaznene prakse u spolnom i reproduktivnom zdravlju još postoje, stoji u izvješću. Nasilje, prijetnje, govor mržnje iz ekstremnih vjerskih skupina ili pripadnika krajnje desnice upereni su protiv boraca za zaštitu ženskih spolnih i reproduktivnih prava kao i protiv liječnika koji pružaju takve usluge ženama.

Upozorava se na manjkav spolnog odgoja u nekim europskim državama.

“Mnogi od tih programa ne ispunjavaju međunarodne zahtjeve prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)”, navodi se.

Posebno se upozorava na kurikulume usredotočne na “pripreme za obiteljski život” i heteroseksualni brak i roditeljstvo, a koji izbjegavaju pitanje rodne jednakosti, na manjkavosti o učenju o HIV/AIDS-u.

Vijeće Europe je vodeća organizacija za ljudska prava na starom kontinentu. Obuhvaća 47 zemalja članica, od kojih su 28 članice Europske unije. Sve države članice VE-a potpisnice su Europske konvencije o ljudskim pravima, sporazuma koji štiti ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava. Primjenu te Konvencije po državama članicama nadzire Europski sud za ljudska prava.

N.H./h

foto: FaH