novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Viktor Lenac udvostručio prihode u odnosu na lani

Viktor Lenac udvostručio prihode u odnosu na lani

Brodogradilište Viktor Lenac ostvarilo je u prvih devet mjeseci ove godine ukupni poslovni prihod od 401,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani te neto dobit nakon oporezivanja od 27 milijuna kuna, podaci su iz izvješća o rezultatima poslovanja objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni poslovni rashodi bili su 360,9 milijuna kuna, a do kraja rujna ostvarena je EBITDA od 58,3 milijuna kuna, također višestruko veća nego u istom razdoblju lani. Neto dobit prije oporezivanja je 33,8 milijuna kuna, a privremenim obračunom poreza na dobit proizlazi neto dobit nakon oporezivanja od 27 milijuna kuna.

Povezana tvrtka Viktor Servisi, koja je u  potpunom vlasništvu brodogradilišta, imala je gubitak od 391.000 kuna, pa je ukupna kosolidirana dobit prije oporezivanja Grupe Viktor Lenac 33,4 milijuna kuna.

Iz Uprave ističu da je brodogradilište u devet mjeseci imalo visoku zaposlenost kapaciteta. Obavljena su 43 standardna remontna posla, uz dodatne prihode od raznih usluga. Dovršena je složena preinaka broda „Navigator“,  kao i projekti sklapanja „Liebherr“ dizalica i završno testiranje intergriranog sustava za intervencije u slučaju incidenta na podmorskoj bušotini.

Najznačajni projekt  je opsežni remont  zapovjednog broda američke 6. flote „USS Mount Whitney“, koji je osigurao prihod veći od očekivanog. Radovi na tom brodu završeni su do sredine listopada te je brod , nakon probnih vožnji, napustio kostrensko brodogradilište.

Zaposlenost kapaciteta smanjena je u kolovozu i rujnu, pa su pojačane aktivnosti na obnovi dokova, posebice doka 5 i pontonskog mosta za pristup doku 5 i doku RI-38.

U rujnu je nastavljena suradnja s Američkom ratnom mornaricom i ugovoren je manji remontni posao na aluminijskom katamaranu „USNS Trenton“. Nastavak suradnje očekuje se i u 2018., na nekoliko manjih projekata.  U rujnu su u tijeku bila i dva posla ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda i remont tankera za kuvajtsku tvrtku Kuwait Oil Tanker Company.

Procjenjujući stanje na tržištu, iz Uprave Viktora Lenca navode da se i dalje očekuju nastojanja brodara za smanjivanjem troškova održavanja flota i obavljanje samo nužnih remonta. Zbog mogućnosti odgode obaveze brodara da instaliraju uređaje za pročišćavanje balastnih voda, izostalo je povećanje broja takvih projekata, ali se kostrensko brodogradilište nastavlja pripremati za takve poslove i potpisalo je ugovor o suradnji s finskom Wartsilom.

U vezi s preinakama, u Lencu ocjenjuju da je situacija i dalje izazovna jer se veći dio takvih projekata sada događa s offshore vjetroelektranama u sjevernoj Europi, što, navode, Lenac, zbog geografskog položaja, stavlja u nepovoljnu poziciju. Ističu da se offshore industrija ne oporavlja te se od tog dijela djelatnosti ne očekuju prihodi,  ali se nastavlja traženje takvih projekata.

U Brodogradilištu Viktor Lenac kronično nedostaje kvalitetnih radnika u osnovnim brodograđevnim zanimanjima kao što su zavarivači, cjevari, brodomonteri, pa se njihov manjak nadomješta povremenim ciljanim zapošljavanjem strane radne snage.  Iz Lenca naglašavaju da „problem nije u broju radnika, već u njihovoj kvaliteti, odnosno produktivnosti te da je to ujedno i ključni i ograničavajući faktor za ukupni proizvodni kapacitet, a ne broj dokova kojih Lenac ima dovoljno.“

Tijekom devet mjeseci brodogradilište je u dugotrajnu materijalnu imovinu uložilo 26 milijuna kuna, od kojih 16 milijuna u nastavak obnove doka 5, doka 11, prilaznog mosta za dok 5 i dok RI-38. Nabavljena je nova oprema, a dio dotrajale zamijenjen novom.

U izvješću se još navodi da je brodogradilište osnovalo novu ovisnu tvrtku VL Steel za radove u brodogradanji i srodnim metaloprerađivačkim granama. Cilj osnivanja tvrtke u kojoj Lenac ima udjel od 75 posto je povećanje produktivnosti rada i učinkovitosti proizvodnog procesa, a nova tvrtka pružat će usluge proizvođačkog rada ponajprije za potrebe Lenca, a u daljnjem razvoju i ovisno o raspoloživim kapacitetima, pružat će usluge i drugima.

T.R./h

foto: FaH

Tagovi: