Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / “Vina od davnina” – 70 vinara s više od 150 vina autohtonih hrvatskih sorti

“Vina od davnina” – 70 vinara s više od 150 vina autohtonih hrvatskih sorti

Prva manifestacija “Vina od davnina” otvorena je u petak u zagrebačkoj Art galeriji Lauba, a okupila je više od 70 vinara s više od 150 vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti.

Cilj je manifestacije, koja se održava danas i sutra, istaknuti potencijale koje pružaju autohtone sorte vinove loze, okupiti vinare i stručnjake u tom segmentu vinarstva i vinogradarstva te poticati na proizvodnju autohtonih sorti i raditi na poboljšanju njihove kakvoće, sa željom stvaranja prepoznatljivosti Hrvatske kao autentične vinske zemlje.

U Hrvatskoj je 20 tisuća hektara vinograda, nismo veliki po proizvodnji i količini, ali jesmo po kvaliteti, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Otvarajući manifestaciju koja promiče autohtone vinske sorte, Tolušić je iznio i podatak da imamo 125 autohtonih sorti, ali samo smo 42 komercijalizirali, među njima primjerice plavac mali, malvaziju, teran. 

Inače, inicijativa za manifestaciju “Vina od davnina” došla je s terena, odnosno od poljoprivrednih proizvođača. Ideja je da se autohtone hrvatske sorte, čiji potencijal nije do kraja iskorišten, stavi u fokus, a taj segment vinogradarstva i vinarstva unaprijedi.

Cilj je bio okupiti vinare, stručnjake, spojiti proizvođače i potrošače, kao i povezati sve srodne institucije, te naposljetku otvoriti raspravu o potencijalima koje pružaju autohtone sorte vinove loze, kao i o mjerama poljoprivredne politike koje se u budućem razdoblju mogu kreirati.

Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj je oko 6.500 hektara vinograda zasađeno autohtonim sortama, proizvođača je 789, a vina od 42 sorte se stavljaju na tržište. Najzastupljenije sorte su plavac mali, malvazija istarska, teran maraština te pošip bijeli.

Organizator manifestacije je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, a partneri zagrebački Agronomski fakultet, Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

P.B.

foto: arhivH

Tagovi: