Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / U Višnjanu međunarodni festival pjenušaca

U Višnjanu međunarodni festival pjenušaca

Prvi dvodnevni međunarodni festival pjenušaca svečano je otvoren u petak u Palači Sincich u staroj gradskoj jezgri istarskoga gradića Višnjana, na kojemu izlaže trideset proizvođača sa šezdesetak pjenušaca, koji će se moći degustirati i u subotu.

Otvarajući festival načelnik općine Višnjan Angelo Mattich kazao je kako je glavna motivacija u organizaciji takvog festivala prednost koju ova općina ima, a to je veliko ime ovoga dijela Istarske županije, znanstvenik dr. Đordano Peršurić koji je prije gotovo trideset godina u selu Peršurići proizveo prvi pjenušac od istarske malvazije.

“Tome u čast i u znak zahvalnosti priredili smo festival, jer smatramo da trebamo njegovati upravo te mjehuriće koje je on svojim marljivim znanstvenim radom prvi stavio u bocu na našem teritoriju”, istaknuo je načelnik Mattich, podsjetivši kako su u međuvremenu i drugi istarski vinari počeli proizvoditi pjenušac.

Danas navečer održat će se proglašenje najboljeg pjenušca festivala koji će biti ovjenčan nagradom Općine Višnjan “Dr. sc. Đordano Peršurić”.

Ocjenjivačka komisija kušat će 55 uzoraka, među kojima će se izabrati najbolji pjenušac koji će osvojiti medalju s likom dr. Peršurića.

Ova jedinstvena manifestacija posjetiteljima nudi mogućnost degustacije svih izloženih visokokvalitetnih pjenušavih vina, ali i priliku za njihovu kupnju izravno od proizvođača. Na prvom katu višnjenske Palače Sincich smješten je prostor za degustaciju, a u podrumu je Galerija okusa gdje se mogu kušati razne autohtone gastronomske delicije.

T.R./h

foto: champagne.fr