gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Vlasnici miniklaonica u startu naišli na birokratske probleme

Vlasnici miniklaonica u startu naišli na birokratske probleme

U primjeni je dugoočekivani pravilnik o fleksibilizaciji koji domaćim uzgajivačima omogućava klanje i obradu peradi za prodaju, izravno na kućnom pragu. I to u vlastitim klaonicama na obiteljskim gospodarstvima kakve su u Europskoj uniji odavno dio uobičajene poljoprivredne prakse.

U Hrvatskoj su među prvima miniklaonice počeli graditi uzgajivači zagorskih purana i već u startu naišli na birokratske probleme. Tako se u taj posao upustila obitelj Šćuric koja svoje peradarsko carstvo na otvorenome gradi već dva desetljeća. S obzirom na to da im je novi pravilnik omogućio uređenje male klaonice na vlastitu imanju, odmah su prionuli na posao.

“Klaonica još nije završena, ali kad bi se to sve završilo, išli bi na dvije do tri tisuće komada na godinu i sve bi prvenstveno plasirali na obiteljskom gospodarstvu”, kažu oni. No, za to im trebaju strogi higijensko-sanitarni uvjeti koji novim pravilnikom i nisu baš jasno definirani.

Ipak, mjesta za popravke ima pa će se pravilnik ipak mijenjati, piše Hrt. Za sada je uzgajivačima omogućena prodaja mesa u seoskom turizmu, vlastitim trgovinama i na tržnicama. Sve na lokalnom tržištu, koje više neće biti ograničeno na 50 kilometara od obiteljskog gospodarstva. Uskoro će to biti cijelo područje Republike Hrvatske, naravno, uz propisane higijenske uvjete transporta.

N.H./h

foto: rema.hr