auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Volkswagen najavio više od 10 milijardi eura ulaganja u Kini

Volkswagen najavio više od 10 milijardi eura ulaganja u Kini

Njemački proizvođač vozila Volkswagen (VW) planira s poslovnim partnerima u Kini uložiti preko 10 milijardi eura u proizvodnju automobila koji kao pogonsko gorivo koriste nove energente, objavila je u četvrtak ta automobilska grupa.

Volkswagen će također pokrenuti novo zajedničko ulaganje za proizvodnju električnih vozila s kineskom državnom tvrtkom JAC Motors. Cilj toga partnerstva je proizvesti prvo električno vozilo koje bi moglo izaći na tržište već iduće godine, objavio je VW u priopćenju uoči početka sajma automobila u Guangzhouu.

Taj potez nadovezuje se na niz poticaja ali i ograničenja kojima Kina nastoji navesti proizvođače automobila da proizvode energetski učinkovite a u konačnici i automobile koji uopće neće koristiti benzinsko gorivo.

VW zasad kaska u tom području, o čemu svjedoči podatak da je u prošloj godini prodao tek nekoliko stotina “zelenih” automobila u odnosu na četiri milijuna koliko ih je ukupno prodano u Kini.

Ulaganje i partnerstvo trebalo bi pomoći njemačkom proizvođaču da ostvari cilj i lansira 10-ak novih modela automobila i isporuči 1,5 milijuna vozila pokretanih na nove energente u Kini do 2025. godine.

“Kina predvodi konačni zaokret prema usvajanju električne mobilnosti i Volkswagen Group China svakako želi biti u prvim redovima kada je u pitanju taj proces”, kazao je Jochem Heizmann, predsjednik i izvršni direktor VW-ova kineskog ogranka.

Kina će 2019. godine uvesti kompleksni sustav kvota koji će od automobilskih proizvođača zahtijevati minimalni broj električnih automobila koje moraju proizvesti. 

Na početku je vlada u Pekingu takvo pravilo željela početi primjenjivati u 2018. godini, no odgodila ga je za godinu dana nakon što su Njemačka i neke druge strane kompanije iskazale zabrinutost.

T.R./h

foto: VW